Oglasi

Netanyahu: Izrael ima pravo da anektira Jordansku dolinu

Izraelski premijer kaže da je o prijedlogu o aneksiji dijela Zapadne obale razgovarao i s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom.
Izrael smatra da je Jordanska dolina važna tampon-zona za ekonomiju i sigurnost te zemljeReuters/Ilustracija

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu tvrdi da njegova zemlja ima puno pravo da izvrši aneksiju Jordanske doline.

Rekao je da je o svom prijedlogu za aneksiju strateškog dijela okupirane Zapadne obale razgovarao tokom sastanka u Lisabonu s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom.

Dodao je da je rekao Pompeu da Izrael ima puno pravo to uraditi, ako se na to odluči, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Zajednički dogovor o odbrani

Jordanska dolina je plodna kotlina, koja čini četvrtinu teritorije Zapadne obale i u kojoj živi približno 9.500 jevrejskih doseljenika.

Izrael smatra da je Jordanska dolina važna tampon-zona za ekonomiju i sigurnost te zemlje i zahtijeva da ti prostori budu pod njegovom kontrolom.

Izraelski premijer je kazao kako se dogovorio s Mikeom Pompeom da rade na planovima za postizanje zajedničkog dogovora o odbrani.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.