Netanyahu: Izrael će reagirati na strani utjecaj na izborima

Izrael je spreman za svaki scenarij, rekao je Benjamin Netanyahu (EPA)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u srijedu da je njegova zemlja “spremna za svaki scenarij” nakon informacija o mogućem kibernetičkom napadu izvana tokom parlamentarnih izbora 9. aprila.

“Izrael je spreman odgovoriti na kibernetičku intervenciju, spremni smo za svaki scenarij i nijedna zemlja nije spremnija od nas”, rekao je on novinarima.

U utorak je privatna televizija Hadashot izvijestila da je šef Shin Beta, agencije za unutrašnju sigurnost, kazao da se Izrael priprema za informatički napad na izborima 9. aprila.

“Strana zemlja planira se umiješati u sljedeće izbore u Izraelu”, rekao je Nadav Argaman sudionicima sjednice koja se održavala iza zatvorenih vrata.

“Za sada ne znam na čijoj strani”, dodao je, prenosi Hina.

Rusija odbila nagađanja

Shin Bet je zatim u utorak navečer objavio saopćenje u kojem navodi da Izrael “ima sve alate za lociranje, praćenje i sprječavanje eventualnog pokušaja stranog utjecaja”.

“Sigurnosni sistem u Izraelu može garantirati održavanje slobodnih i demokratskih izbora u Izraelu”, istaknuo je.

Rusija je odbila nagađanja da se planira umiješati u izraelske izbore.

“Rusija se nikad nije miješala u izbore bilo koje zemlje i nema namjeru to činiti”, rekao je predsjednikov glasnogovornik Dmitrij Peskov, u izjavi koju je prenijela ruska ambasada u Izraelu.

Moskvu optužuju da je htjela utjecati na više izbora u Evropi i na američke predsjedničke izbore 2016. godine putem kampanje dezinformiranja.

Izvor: Agencije