Netanyahu izjavio da će anektirati sva naselja na Zapadnoj obali

Netanyahu je obećao kako će anektirati plodnu dolinu Jordana koja čini skoro 30 posto okupirane Zapadne obale (EPA)

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu obećao je kako će anektirati jevrejska naselja na Zapadnoj obali, uključujući i ono u središtu najvećeg palestinskog grada Hebrona ako ponovo bude izabran nakon sutrašnjih drugih parlamentarnih izbora ove godine, prenose izraelski mediji, piše agencija Beta.

Netanyahu je izjavio danas za izraelski vojni radio kako planira anektirati „sva naselja“ na Zapadnoj obali, javlja Jerusalem Post.

Na pitanje da li to uključuje dobro čuvanu enklavu u kojoj živi nekoliko stotina jevrejskih naseljenika u podijeljenom gradu Hebronu, čestom poprištu sukoba dva naroda, on je odgovorio: „Naravno“.

Političko preživljavanje

Netanyahu se sada bori za političko preživljavanje, navodi agencija AP. On je pred izbore mnogo obećavao u nastojanju da pridobije nacionaliste.

Obećao je da će anektirati plodnu dolinu Jordana koja čini skoro 30 posto okupirane Zapadne obale.

Kritičari kažu kako će u slučaju da ostvari ta obećanja biti eliminirana svaka preostala nada Palestinaca da će osnovati nezavisnu državu.

Izrael je zauzeo Zapadnu obalu i istočni Jerusalem u ratu 1967. godine. Više od 2,5 miliona Palestinaca sada živi na okupiranim teritorijama, zajedno sa 700.000 izraelskih naseljenika.

Agencija AP navodi kako je Izrael već anektirao istočni dio Jerusalema ali i da međunarodna zajednica to ne priznaje, kao ni jevrejska naselja na Zapadnoj obali koja se smatraju nelegalnim.

Izvor: Agencije