Netanyahu: ISIL je na vratima Izraela

Izraelska vojska je razmjestila dodatne vojnike i da djeluje u visokoj pripravnosti (EPA)

Strahujući od prelijevanja sukoba iz Egipta, izraelska armija pojačala je danas prisustvo na granici s tom zemljom nakon što su deseci ljudi ubijeni u napadima.

Odgovornost za napade, na čijoj su meti bili egipatski vojnici preuzela je organizacija Ansar Bayt al-Maqdis, povezana sa grupom Islamska država Irak i Levant, navode izraelski mediji i dodaju da je u znak odgovora izraelska vojska razmjestila dodatne vojnike i da djeluje u visokoj pripravnosti.

Armija nadgleda sukobe u Egiptu koristeći bespilotne letjelice, javio je izraelski radio.

Izraelsko Ministarstvo odbrane je odmah u srijedu zatvorilo granične prijelaze s Pojasom Gaze i Egiptom i vojni izvori izjavili su za radio da su sigurnosni zvaničnici zabrinuti za prelijevanje sukoba.

Jedan od tih prijelaza je ipak jutros ponovo otvoren, prenosi Tanjug.

Spremnost vojske

Izraelska armija se sprema za svaki mogući scenarij, uključujući pokušaje otmica i ubacivanja pripadnika ISIL-a i njihovih ogranaka, dodaje se u izvještaju.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je saučašće Egiptu, istakavši da su napadi veliko upozorenje za Izrael.

“Terorizam kuca na naše granice”, rekao je Netanyahu, naglasivši: “ISIL nije samo s druge strane Golanske visoravni. U ovom trenutku je također u Egiptu s druge strane Rafaha, okrenut prema našim granicama i mi smo zajedno s Egiptom i mnogim zemljama na Bliskom istoku i svijetu u borbi protiv ekstremističkog islamskog terorizma koji se rukovodi s dva elementa – Iranom i šiitskim ekstremistima i ISIL-om i sunitskim ekstremistima, kao i drugim frakcijama, poput Hamasa”.

Bivši šef nacionalne sigurnosti general major Giora Eiland rekao je da postoji stvarna zabrinutost da bi ISIL mogao osvojiti Gazu i apelirao na vladu Izraela da osigura da Hamas i dalje kontrolira to priobalno područje.

Izvor: Agencije