Netanyahu: Iran ‘jako opasnim oružjem’ u Siriji prijeti Izraelu

Netanyahu: 'Iran otvoreno poziva na uništenje i eliminaciju Izraela s lica Zemlje' (AP)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je je u utorak da Iran nastoji rasporediti “jako opasno oružje” u Siriji kako bi prijetio Izraelu, u trenutku dok se očekuje odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa o tome hoće li izaći iz nuklearnog sporazuma s Iranom.

Iran “otvoreno, svakodnevno, poziva na uništenje, eliminaciju Izraela s lica Zemlje i praktikuje neublaženu agresiju protiv nas”, rekao je on novinarima u Nikoziji.

“Sada nastoji rasporediti jako opasno oružje u Siriji… s isključivim ciljem našeg uništenja”, dodao je Netanyahu, ne spominjući međunarodni sporazum s Iranom.

‘Opipljiva prijetnja za sve nas’

On se u Nikoziji sastao s kiparskim predsjednikom Nicosom Anastasiadesom i grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom.

Optuživši Iran da želi “podići vojne pomorske baze” i postaviti podmornice na Sredozemlju, ocijenio je da je to “opipljiva prijetnja za sve nas”.

Netanyahu posljednjih sedmica poručuje da Izrael neće dopustiti Iranu da se vojno učvrsti u Siriji, gdje se od 2011. vodi težak rat.

Izrael često optužuje Iran da jača svoje prisustvo u Siriji, a Teheran uzvraća optužbama da Izrael napada iranske ciljeve u toj državi.

Sirijski režim optužio je Izrael da je 9. i 30. aprila izveo napade na sirijskom tlu, u kojima su poginuli iranski i sirijski vojnici.

Izrael to nije priznao.

‘Iran se ne boji nikakve prijetnje’

Visoki iranski zvaničnik poručio je u međuvremenu da se ne boji nikakve vojne prijetnje.

“Oružane snage pružaju svoje najbolje usluge i Iran se ne boji nikakve prijetnje”, rekao je komandant Oružanih snaga Irana, general-major Mohammad Bagheri, prenosi iranska državna agencija Irna.

Sjedinjene Američke Države prijete da će izaći iz međunarodnog sporazuma s Iranom, kojim su nametnuta ograničenja iranskom nuklearnom programu, a zauzvrat su mu ukinute sankcije.

Izvor: Agencije