Netanyahu i zvanično mandatar

Netanyahu će imati četiri sedmice na raspolaganju da osnuje novu vladu (EPA)

Izraelski predsjednik Reuven Rivlin dodijelio je dužnost mandatara za sastav nove Izraelske vlade Benjaminu Netanyahuu, aktuelnom premijeru i lideru partije Likud koja je pobijedila na nedavnim općim izborima u toj zemlji.

Nakon dva dana konsultacija, Rivlin je formalno imenovao mandatara, pošto je danas dobio zvanične rezultate izbora.

“Odlučio sam da vama (Netanyahuu) povjerim dužnost mandatara za sastav nove vlade. Odluku sam donio nakon konsultacija s liderima svih stranaka”, kazao je Rivlin nakon večerašnjeg sastanka s Netanyahuom u predsjedničkoj palati, javlja agencija Anadolija.

Rivlin je, povjeravajući Netanyahuu formiranje koalicije, istakao da su najvažnija tri cilja: stabiliziranje odnosa sa SAD, najvažnijim saveznikom Izraela, obnavljanje stabilnosti političkog sistema i “iscjeljenje rana” u podijeljenom izraelskom društvu, koje su produbljene tokom izborne trke.

Netanyahu je kazao da s “velikom odgovornošću” preuzima tu obavezu i da će se ponašati kao premijer svih državljana Izraela.

“Sada je vrijeme da izbore ostavimo iza sebe i da se usmjerimo na stvari koje nas ujedinjuju. Pred novom vladom će biti dva zadatka: da pojačamo sigurnost i podignemo stepen prosperiteta. Do stvarnog mira se može doći samo ako Izrael bude jak i stabilan. Nastavit ćemo saradnju sa SAD-om i radit ćemo na blokiranju aktuelnih pregovora o iranskom nuklearnom pitanju koji vode delegacije Irana i grupe 5+1”, kazao je Netanyahu.

‘Okončanje podjela’

Obrativši se i predsjedniku Rivlinu, Netanyahu je kazao kako će zajedno raditi za jedinstvo, sigurnost i blagostanje zemlje te obećao da će raditi na okončanju unutardruštvenih podjela iz predizbornog perioda.

Likud partija je na prijevremenim općim izborima 17. marta osvojila najviše glasova i izborila 30 zastupničkih mjesta u izraelskom parlamentu Knessetu, koji broji ukupno 120 mjesta. Cionistička unija je osvojila 24 zastupničke pozicije, a Arapska unija 13.

Za formiranje vlade je neophodno sakupiti natpolovičnu većinu, odnosno 61 zastupničko mjesto u Knessetu, tako da će mandatar Netanyahu najkasnije za 42 dana morati sastaviti koalicionu vladu.

Izraelski politički sistem zahtijeva da vlada ima parlamentarnu većinu, što zapravo znači da svaki premijer mora formirati koalicionu vladu.

Ni jedna partija u historiji te zemlje nije osvojila apsolutnu većinu na izborima. Šest partija, desničarskih, vjerskih i jedna partija centra, sa 67 poslanika izrazilo je podršku Netanyahuu.

Netanyahu će imati četiri sedmice na raspolaganju da osnuje novu vladu, a taj rok se može produžiti za još 14 dana ako je neophodno.

Izvor: Agencije