Netanyahu: I nakon smjene Boltona tvrd stav SAD-a prema Iranu

Netanyahu traži glasove da bi ostao na vlasti preko optužbi Irana, tvrdi glasnogovornik iranskog ministarstva (EPA)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da i poslije smjenjivanja američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona, Washington i dalje ima tvrd stav prema Iranu.

Spominjući nove američke sankcije protiv iranske Revolucionarne garde koje su najavljene nakon smjene Boltona u utorak, Netanyahu je za izraelsku televiziju Kanal 20 rekao da “ne sumnja da će u svakoj situaciji predsjednik (Donald) Trump i njegova administracija imati veoma, veoma tvrd stav prema Iranu”, prenio je Reuters.

‘Zavjera za pobjedu na izborima’

Iransko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da su planovi izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da anektira dolinu Jordana i njegove česte optužbe protiv Teherana bili “zavjera za pobjedu na izborima”.

“Netanyahu traži glasove da bi ostao na vlasti preko optužbi Irana, a kasnije i objavama zlonamjernih namjera da anektira drugi dio Palestine”, izjavio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Irana Abbas Mousawi, a prenosi Reuters.

Kako se navodi, Mousawi je to izjavio za agenciju Tasnim, dodajući da Netanyahu to radi da bi mogao ostati na vlasti i da nastavi sa, kako je rekao, ekspanzionizmom i agresijom.

Izvor: Agencije