Netanyahu i Gantz suprotno o datumu aneksije Zapadne obale

Benjamin Netanyahu može predstaviti prijedlog vladi ili parlamentu bez odobrenja Bennyja Gantza (EPA)

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu i ministar obrane Benny Gantz sukobili su se, kako se čini, u vezi datuma početka aneksije dijelova Zapadne obale i time iskomplicirali zadatak američkih dužnosnika koji su doputovali u Jeruzalem da finaliziraju plan, javlja AP.

Time su pokazali da postoji jaz između njih, samo nekoliko tjedana nakon sklapanja koalicijskog sporazuma o vladi jedinstva, prenosi Beta.

Uz to su potaknuta pitanja o održivosti Netanyahuovog plana aneksije.

Rekao je kako želi da aneksija počne već ovog tjedna, u skladu s bliskoistočnim planom predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Trumpov izaslanik Avi Berkowitz je trenutačno u Jeruzalemu i s izraelskim dužnosnicima priprema mapu teritorija koje će Izrael anektirati.

Međutim, Gantz je, na sastanku svoje stranke Plavo i bijelo, rekao da je prioritet pomoć zemlji suočenoj sa zdravstvenom i ekonomskom krizom koju je prouzročila pandemija korona virusa.

Netanyahu želi što prije, Gantz oprezniji

“Sve što nije povezano s bitkom protiv korona virusa će morati pričekati”, rekao je Gantz.

Američki dužnosnici su rekli kako bi željeli da plan podrže dvije izraelske glavne stranke, Netanyahuov konzervativni Likud i Gantzova stranka Plavo i bijelo.

Nakon tri runde izbora na kojima nije bilo jasnog pobjednika, rivali Netanyahu i Gantz su u svibnju formirali vladu u kojoj će dijeliti vlast, a koja će biti usredotočena da vodi zemlju kroz krizu nastalu zbog pandemije.

Netanyahu, blizak Trumpov saveznik, želi da aneksija počne što prije jer se u studenom u SAD-u održavaju predsjednički izbori.

Gantz, bivši zapovjednik izraelske vojske, koji također ima titulu alternativnog premijera, oprezniji je i smatra da aneksija mora biti ostvarena nakon konzultacija s međunarodnim partnerima.

Netanyahu je, kako se čini, odbacio Gantzovu zabrinutost, rekavši članovima Likuda da “diskretno” surađuje s Amerikancima i da “ta odluka ne ovisi o (stranci) Plavo i bijelo”, prenosi Beta.

Na temelju koalicijskog sporazuma i Netanyahu i Gantz imaju pravo veta na najveći dio Vladinih odluka.

Međutim, izuzetak je aneksija i Netanyahu može predstaviti prijedlog Vladi ili parlamentu bez Gantzovog odobrenja.

Protivljenje međunarodne zajednice

Za sada je nejasno je li Netanyahu na to spreman.

Planu aneksije oštro se protive Palestinci i međunarodna zajednica.

Netanyahu je obećao da će uspostaviti suverenitet Izraela nad dolinom Jordan i svim židovskim naseljima, što čini 30 posto Zapadne obale.

Palestinci, koji su u potpunosti odbacili Trumpov plan, namjeravaju osnovati svoju državu na cijeloj Zapadnoj obali, pojasu Gaze s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom.

Izraelski mediji izvijestili su nedavno kako je Izrael obavijestio palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa da će anektirati samo nekoliko blokova židovskih naselja, u okviru simboličnog poteza, kako prenosi Beta.

Izvor: Agencije