Netanyahu i Gantz: Borba za vlast vodi do novih izbora

Netanyahu manevrira kao i obično i učinit će i nemoguće samo da ostane na vrhu vlasti (EPA)

Piše: Mohamed Mohsen Watad

Na izborima u Izraelu nije odlučen pobjednik koji bi samostalno formirao sljedeću izraelsku vladu, pa će ishod sada zavisiti od unutrašnjih previranja među jevrejskim strankama, koje su se podijelile u vezi s davanjem preporuka za predsjednika stranke Likud Benjamina Netanyahua ili šefa stranke Plavo i bijelo Bennyja Gantza.

Rezultati izbora za Knesset, 22. u historiji Izraela, produbili su polarizaciju i krizu vlasti na izraelskoj političkoj sceni, što je natjeralo predsjednika Reuvena Rivlina da održi savjetodavni sastanak u svojoj rezidenciji između Netanyahua i Gantza, na kojem je postignut dogovor da se formira vlada nacionalnog jedinstva kako se ne bi moralo izlaziti na treće parlamentarne izbore.

Netanyahu je dobio preporuke za premijera od 55 zastupnika, a Gantz od 54, među kojima je i većina članova Zajedničke arapske liste, izuzev zastupnika stranke Balad, koji su odbili podržati bilo kojeg kandidata za premijera.

Unutrašnja pobuna u Likudu?

Šef stranke “Izrael naš dom” Avigdor Lieberman također je odbio dati preporuku bilo kojem kandidatu, ne odustajući od inicijative za formiranje sekularne vlade nacionalnog jedinstva, u kojoj bi učestvovala njegova stranka, Likud i Plavo i bijelo.

Uprkos pokušajima da se formira vlada nacionalnog jedinstva, politički analitičar Himi Shilo odbacuje taj pristup i procjenjuje da su treći parlamentarni izbori neizbježni, čak i ako se vlada formira na kratko vrijeme.

Istaknuo je da će spor između Gantza i Netanyahua o rotaciji na čelu nacionalne vlade biti glavni razlog njenog neuspjeha i nemogućnosti realizacije.

U slučaju da propadnu pregovori i napori izraelskog predsjednika da ujedini Likud i savez Plavo i bijelo pod okriljem jedne vlade Shilo smatra vjerovatnim da će uspostavljanje vlade biti povjereno Netanyahuu.

“Neuspjeh Netanyahua da formira očekivanu vladu mogao bi dovesti i do unutrašnjih pobuna u Likudu, a potom i njegove smjene, što utire put široj vladi koju Gantz pokušava predvoditi.”

Politički analitičar tvrdi da Netanyahu manevrira kao i obično i da će učiniti i nemoguće samo da ostane na vrhu vlasti.

Bez odgovora na ključna pitanja

Kaže da on neće odustati od svog uvjeta da bude prvi koji će predvoditi vladu nacionalnog jedinstva kako bi se suprotstavio optužbama za korupciju i suđenju s funkcije premijera.

Shilo ne isključuje mogućnost da bi Netanyahu mogao uzrokovati stvarnu ili izmišljenu nacionalnu krizu samo da ostane na mjestu premijera, podsjetivši da je bio spreman riskirati ratom na frontu Gaze i u Libanu kako bi poboljšao svoju poziciju prije izbora.

Uprkos svečanoj atmosferi u predsjedničkoj rezidenciji tokom susreta s Netanyahuom i Gantzom te početka pregovora o formiranju vlade, Moran Azoulay, politička dopisnica izraelskog lista Yedioth Ahronoth, kaže da obje strane, Likud i Plavo i bijelo, ne pokazuju prevelik optimizam jer su jazovi preveliki, te da sastanak nije napravio nijedan korak naprijed kad je riječ o temeljnim pitanjima.

Politička dopisnica podsjeća na kontroverzna pitanja prisutna u izraelskom društvu vezano za vladavinu zakona i vojnu regrutaciju, ograničavanje mandata premijeru, očuvanje temelja demokratije, vjerske prisile i dominacije vjerskih i ultraortodoksnih stranaka tokom više od desetljeća Netanyahuove vladavine.

Azoulay je objasnila da ta pitanja, koja otvaraju lijeve cionističke stranke, koje predstavlja Demokratski tabor, savez Laburisti-Gesher, “Izrael naš dom” i lista Plavo i bijelo, nailaze na otpor ultraortodoksnih stranaka i koalicije vjerskih cionističkih stranaka, pa čak i Likuda, zbog čega je mala vjerovatnoća da će se inicijativa za formiranje sveobuhvatne vlade nacionalnog jedinstva pokazati uspješnom.

Rotacija premijera: ko će biti prvi?

Osim toga, razgovarano je i o pitanju rotacije premijera, pri čemu je Netanyahu insistirao na tome da ostane na mjestu premijera.

Stoga se Azoulay pita: hoće li Netanyahu odustati od tog zahtjeva u korist Gantza, koji također želi prvi obavljati tu funkciju?

Prema tome, najlogičniji scenarij u ovoj fazi jest održavanje novih izbora, smatra Azoulay.

S druge strane, Danielle Roth-Avneri, dopisnica lista Israel Hayom (Izrael danas) smatra da će delegacija Plavih i bijelih za pregovaranje s Likudom odugovlačiti bez postizanja rješenja o važnim i ključnim pitanjima sve do saslušanja Netanyahua, predviđenog za 2. oktobar, u nastojanju da se pokrene pobuna unutar Likuda protiv Netanyahua.

Dopisnica smatra da će početi pregovori između Likuda i saveza Plavo i bijelo kako bi se izraelskoj javnosti pokazale želja svake stranke za jedinstvom i ozbiljnost u tome, imajući na umu da je cilj koji je postavio Gantz formiranje vlade nacionalnog jedinstva bez Netanyahua, zbog čega je beskorisno pričati o pregovorima o rotaciji premijera.

Izvor: Al Jazeera