Netanyahu dobio još dvije sedmice za formiranje vlade

Benjamin Netanyahu
Ako Benjamin Netanyahu uspije u sastavljanju vlade nadmašit će Davida Ben-Guriona, utemeljitelja Izraela, po vremenu provedenom na premijerskom položaju (EPA)

Izraelski predsjednik odobrio je u ponedjeljak premijeru Benjaminu Netanyahuu dodatno vrijeme za formiranje vlade, što znači da koalicija treba biti sastavljena do 29. svibnja, prenosi Hina.

Netanyahuova stranka Likud objavila je u nedjelju da on namjerava zatražiti dodatna dva tjedna za formiranje nove izraelske vlade.

Predsjednik Reuven Rivlin Netanyahuu je dao četiri tjedna za formiranje vlade nakon što su ga poslije parlamentarnih izbora prošlog mjeseca zastupnici predložili za premijera.

Dodatno vrijeme zbog nacionalnih praznika

Rivlin je u ponedjeljak održao sastanak s Netanyahuom na kojem je odobrio njegov zahtjev da rok za formiranje nove vlade bude produžen za još dva tjedna, kako prenosi Anadolija.

Prema Temeljnom zakonu Izraela (izraelski Ustav), kandidatu za poziciju premijera daje se rok od 28 dana da formira novu vladu, s tim da predsjednik rok može produžiti za dodatni period ne duži od 14 dana.

Produženje roka za dva tjedna znači da Netanyahu treba koaliciju sastaviti do 29. svibnja.

Likud kaže da su razlog za dodatno vrijeme nacionalni praznici.

Ako Netanyahu uspije u sastavljanju vlade započet će rekordni peti mandat i nadmašiti Davida Ben-Guriona, utemeljitelja Izraela, po vremenu provedenom na premijerskom položaju.

Pregovori s nacionalističkim i vjerskim strankama

Netanyahu pregovara s gotovo svim desnim, nacionalističkim i vjerskim strankama koje čine njegovu vladu na odlasku.

Nijedna stranka u Izraelu nikad nije dobila apsolutnu većinu u Knessetu koji broji 120 mjesta te su koalicijski pregovori uobičajeni.

Posebno sporno pitanje je dugogodišnji spor u vezi zakona koji bi prisilio ultraortodoksne Židove na služenje vojnog roka, kao i pitanje strategije za Pojas Gaze.

Izvor: Agencije