Netanyahu: Brojne zemlje priznat će Jerusalem za glavni grad Izraela

Američka ambasadorica pri UN-u upozorila države da će javiti Trumpu imena onih koji podrže nacrt rezolucije protiv njegove odluke (EPA)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da nije impresioniran izjavama čelnika muslimanskih zemalja na sastanku Organizacije islamske saradnje (OIC) u Istanbulu, koji su u srijedu pozvali na proglašenje Istočnog Jerusalema glavnim gradom palestinske države.

“Sve te izjave ne impresioniraju nas”, rekao je Netanyahu nakon poziva muslimanskih zemalja upućenih međunarodnoj zajednici da proglasi Istočni Jerusalem glavnim gradom Palestine, u odgovoru na američku odluku da Jerusalem prizna za prijestonicu Izraela.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Izraela Emmanuel Nahshon ocijenio je provokatorskim stav OIC-a u vezi s Jerusalemom.

‘Prihvatiti stvarnost’

Netanyahu je kazao: “Palestincima bi bilo bolje da prihvate stvarnost i djeluju u korist mira, a ne ekstremizma.”

“Oni bi trebali priznati još nešto u vezi s Jerusalemom: ne samo da je glavni grad Izraela nego i da mi u Jerusalemu poštujemo slobodu svih religija i mi smo oni koji na Bliskom istoku to činimo kao niko drugi”, dodao je.

“Na kraju će istina pobijediti i brojne druge zemlje priznat će Jerusalem za glavni grad Izraela i tamo prebaciti svoje ambasade.”

Ranije u srijedu generalni sekretar OIC-a Yousef al-Othaimeen pozvao je muslimanske lidere da rade zajedno kako bi predstavili jedinstven odgovor na potez američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je priznao Jerusalem za glavni grad Izraela.

“OIC odbija i osuđuje američku odluku. Ovo je kršenje međunarodnog prava i igranje osjećanjima muslimana širom svijeta. To će stvoriti nestabilnosti u regiji i svijetu.”

Na samitu je usvojena deklaracija u kojoj je navedeno da su u slučaju pasivnosti Vijeća sigurnosti UN-a spremni na raspravu pred Generalnom skupštinom UN-a.

Izvor: Agencije