Nesuglasice oko štrajka u RS-u

Predstavnici sindikata u bh. entitetu Republici Srpskoj i dalje ostaju pri najavi generalnog štrajka za ponedjeljak 21. januara.

Povod je smanjenje plata od najmanje 10 posto prosvjeti, policiji, radnicima u pravosuđu i javnoj upravi, javlja novinarka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

Međutim, direktori pojedinih škola i drugih javnih ustanova saopćili su da štrajka neće biti. Iz sindikata poručuju da takve odluke donose kako bi zastrašili radnike.

Sindikat poručuje da će učionice ostati prazne! Nastave neće biti, kažu, u ponedjeljak i utorak. Zasjedat će i tokom vikenda. Ne pristaju na skraćene časove prema Uredbi Vlade, koju smatraju nezakonitom. Tražili su dodatno tumačenje Zakona o štrajku od Narodne skupštine.

Predsjednik sindikata obrazovanja, nauke i kulture Stevan Milić je rekao: “Za jedan ili dva dana nam mogu odbiti dnevnicu. A mi ni ne tražimo da nas plate dok ne radimo. Znači, to je sve što nam se može desiti. A, naravno, stalno će biti zasjedanje pregovaračkog tima i uvijek ćemo biti u kontaktu sa Ministarstvom i Vladom”.

Tvrdnje direktora

Međutim, direktori pojedinih škola tvrde suprotno. U ponedjeljak počinje drugo polugodište. Ne slažu se sa smanjenjem plata, ali ni sa sindikatom.

“U ovom trenutku može doći do vraćanja plata na decembarski nivo samo u slučaju da se opet ide na izmjene i dopune Zakona o platama. Mi mislimo da je sindikat morao da oštrije reaguje u vrijeme kada je došlo do izmjena Zakona o platama i smanjenje plata”, kazao je predsjednik Udruženja direktora srednjih škola RS Predrag Damjanović.

Sindikat je, ipak, oštro reagirao na odluku direktora. Kažu da o štrajku odlučuje isključivo sindikat. Odluku direktora ocijenili su pritiskom na zaposlene.

A, pritisaka je bilo na radnike u pravosuđu i javnoj upravi, tvrde predstavnici Sindikata.

Predsjednik sindikata javne uprave RS Tomislav Vrhovac je rekao: “Apsolutno je vršen pritisak od sve i jednog direktora javne uprave na zaposlene da ne štrajkuju. Pa, poduzećemo ono što se mi budemo kasnije dogovorili. Poduzećemo ono što je u skladu sa zakonom”.

Bez pritiska

“Ja zaista moram da naglasim da Vlada Republike Srpske zaista nije nikog pritiskala, niti je vršila pritisak na sindikalne organizacije da idu ili ne idu u štrajk”, kazala je ministrica lokalne uprave i samouprave RS Lejla Rešić.

Građani kažu, za štrajk su čuli u medijima. Neki se slažu sa tom odlukom, dok drugi smatraju da će štrajk donijeti više štete nego koristi.

Iz Sindikata obrazovanja, nauke i kulture nadaju se još jednoj rundi pregovora u nedjelju.

“Iz Ministarstva prosvjete i kulture saopšteno je da će nastava početi u ponedjeljak 21. januara kao što je i bilo planirano. Međutim, Sindikat ostaje pri odluci o štrajku”, izvijestila je Smiljanić.

Izvor: Al Jazeera