Nesuglasice Bijele kuće i Kremlja o susretu Trump – Putin

Putin i Trump telefonski su razgovarali nakon Putinove pobjede na izborima (EPA)

Dok Bijela kuća tvrdi da je američki predsjednik Donald Trump pozvao ruskog kolegu Vladimira Putina u Washington, Kremlj niječe da su u toku pripreme za susret dvojice čelnika.

Glasnogovornica Sarah Huckabee Sanders potvrdila je kako je Bijela kuća jedno od “brojnih potencijalnih mjesta” sastanka, o čemu su Putin i Trump razgovarali telefonom 20. ožujka.

“Kao što je i sam predsjednik [Trump] potvrdio 20. ožujka, nekoliko sati nakon njegova posljednjeg telefonskog razgovora s predsjednikom Putinom, njih dvojica razgovarala su o bilateralnom sastanku u ne tako dalekoj budućnosti”, rekla je Sanders.

Dodala je kako su, u tom kontekstu, razgovarali o više potencijalnih mjesta susreta, uključujući i Bijelu kuću, prenio je AP.

Navela je i kako administracija američkog predsjednika nema više komentara u vezi s tim pitanjem.

Moskva negira dogovor

Kremlj je prethodno zanijekao da traju pripreme za susret Putina i Trumpa, koji je američki predsjednik predložio u telefonskom razgovoru 20. ožujka, javlja Reuters.

Washington je otad protjerao 60 ruskih diplomata i zatvorio ruski konzulat u Seattleu, optužujući Rusiju da je upletena u trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćeri Julije u Engleskoj.

“U svjetlu tih događaja teško je razgovarati o mogućnosti održavanja samita. Želim vjerovati da će razgovori (o predloženom samitu) početi. Želim se nadati da ćemo jednoga dana u nekom trenutku doći do početka ozbiljnog i konstruktivnog dijaloga”, rekao je novinarima savjetnik u Kremlju Jurij Ušakov.

Iz Kremlja poručuju i kako razgovora o održavanju predloženog susreta nije bilo od telefonskog razgovora dvojice čelnika.

Ušakov je još samo potvrdio kako je Trump u telefonskom razgovoru sugerirao da mjesto susreta bude Washington.

Izvor: Agencije