Nestašica vode ugrožava stanovnike Mosula

Ujedinjeni narodi upozoravaju na, kako je nazivaju, katastrofalnu nestašicu pitke vode kojoj su izloženi Iračani na području Mosula.

Sve ozbiljnija situacija s vodoopskrbom negativno utječe na napore iračkih snaga da u potpunosti poraze borce ISIL-a.

Zbog borbi u Mosulu između iračkih snaga i ISIL-a 40 posto grada je bez vode. Prema UN-u, riječ je o približno 650.000 ljudi. Strpljenje stanovnika je na izmaku.

“Zar i mi nismo Iračani? Ovo je zemlja rijekâ Mezopotamije. Zašto nemamo vodu”, pita jedan Iračanin.

Čak i na područjima koje su iračke snage zauzele nema vode i energenata. Bez osnovnih usluga, oni koji su izbjegli, ne mogu se vratiti na to područje koje je oslobođeno od boraca ISIL-a. Očajni ljudi su prisiljeni koristiti otpadne vode.

“Punih 10 dana nismo imali ni kap vode. Morali smo koristiti muljavu vodu iz kanalizacijskih rezervoara”, žale se građani.

Cisterne kao prijelazna mjera

“Bez vodoopskrbe, povratak u područja iz kojih su borci ISIL-a protjerani nije moguć. To predstavlja veliki problem. Mještani koji bježe kroz jedan od kontrolnih punktova ne mogu u kampove za raseljene osobe, jer su oni pretrpani. S druge strane, stanovnici koji se žele vratiti svojim domovima, nisu u mogućnosti jer su njihova naselja potpuno uništena”, javio je Al Jazeerin reporter Imran Khan.

Građani provode po cijele dane čekajući da se voda dopremi. Možda će moći natočiti tek nekoliko litara pitke vode, ako budu te sreće.

Vlada i humanitarne agencije šalju cisterne s vodom kao prijelaznu mjeru, ali to nije dovoljno.

Brojni stanovnici su u teškoj situaciji – ne mogu ostati u Mosulu, a u kampovima nema dovoljno mjesta.

Izvor: Al Jazeera