Nestanak struje u Turskoj, sumnja na terorizam

U prekidu je saobraćaj tramvaja i podzemne željeznice u većim gradovima u Turskoj (Anadolija)

Ministar rudarstva i energetike Republike Turske Taner Yildiz izjavio je tokom posjete Slovačkoj kako se stanje u njegovoj zemlji nakon današnjeg prekida u napajanju električnom energijom postepeno stabilizira, javlja Anadolija.

Prema njegovim riječima, najteža situacija je bila u najmnogoljudnijem gradu u Turskoj – Istanbulu.

“Očekujemo da će ubrzo cijeli Istanbul ponovo imati električnu energiju, iako je već sada većina grada vraćena u prethodno stanje. Situacija je znatno bolja širom zemlje”, izjavio je Yildiz.

Rekao je i to da još ne može potvrditi razlog nestanka električne energije. Iako je sistem izoliran, najvjerovatnije je da je problem uzrokovala centrala u privatnom sektoru u Izmiru, nakon čega se “domino efektom” problem proširio na veliki dio Turske, piše Anadolija.

Obustave saobraćaja i evakuacije

U više regija Turske jutros je u 10:36 došlo do prekida napajanja električnom energijom, saopćila je Turska kompanija za prijenos električne energije.

Nestanak struje je izazvao haotično stanje u zemlji: evakuirani su rudari iz rudnika, građani iz liftova, podzemne željeznice i tramvaja, a saobraćaj širom zemlje je otežan ili u potpunom kolapsu budući da je i putna signalizacija van funkcije, prenosi Anadolija.

Evakuacije građana odvijale su se u Somi, Bursi i Adani. Prestanak rada podzemne željeznice je uzrokovao velike gužve na autobuskim stanicama. Bolnice u Antaliji koriste generatore kako bi neke pacijente izvukli iz životne opasnosti. Policijska uprava Rize svakodnevne poslove nije mogla raditi u periodu od 12 do 13 sati po lokalnom vremenu.

Fabrike u Eskisehiru, zaustavile su proizvodnju. Vlasnici su nezadovoljni jer će se ovo negativno odraziti na njihov konačni finansijski rezultat.

Došlo je i do haosa na cestama širom Turske. U Ankari i Izmiru je zbog nestanka struje i prestanka rada signalizacije na raskrsnicama i cestama došlo do velikih gužvi.

Potpuni kolaps

U Kayseriju je zaustavljen tramvajski saobraćaj tako da je stanovništvo primorano na korištenje alternativa. U Erzurumu najviše pogođeni vlasnici malih obrtnih preduzeća.

Za razliku od ostatka zemlje, većina crnomorske obale nije imala većih problema, piše Anadolu Agency.

Ministarstvo energetike formiralo je krizni štab, a radovi na uspostavljanju sistema napajanja električnom energijom su u toku.

U Istanbulu, najmnogoljudnijem turskom gradu, tramvajski saobraćaj bio je u potpunom kolapsu. Nije radila ni podzemna željeznica.

Premijer Turske Ahmet Davutoglu je ukazao na mogućnost da je nestanak električne energije zapravo teroristički napad, da ništa nije isključeno i da je povodom istrage tog događaja formiran i krizni štab.

Izvor: Agencije