Nestanak Khashoggijevog tijela čini zločin još težim

Najvažnije pravno pravilo u zločinima je da je 'priznanje glavni dokaz', objašnjavaju stručnjaci (EPA)

Podaci koje je otkrila turska istraga u slučaju ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija upućuju na to da su se oni koji su ga planirali ubiti čvrsto oslanjali na pravilo da “bez tijela nema zločina”.

Odatle i odluka da se riješe njegovog tijela na brutalan način, kako ne bi ostalo nikakvih tragova. 

Međutim, ovo pravilo ne vrijedi za sve situacije, budući da se radi o “kriteriju” kojeg odbrana često koristi u krivičnim predmetima na temelju toga da je teško dokazati ubistvo bez pronalaska tijela.

Turski pravni stručnjaci smatraju da se krivične istrage u zločinima ubistva kreću u dva pravca.

Svi elementi zločina

Prvi pravac su materijalni dokazi, u koje spada tijelo ubijenog, oružje kojim je izvršeno ubistvo i tragovi koji su pronađeni na mjestu zločina, poput otisaka prstiju i bioloških tragova, kao što su kosa i nokti.

Drugi pravac su praćenje motiva koji su doveli do zločina i nematerijalnih dokaza vezanih za slučaj. To su dokazi koji mogu imati politički, ekonomski, teritorijalni ili revanšistički karakter.

U skladu s ovim aspektima, advokat Yilmaz Ozdil smatra da je tijelo jedan od elemenata, ali ne i “svi elementi zločina”.

Prema Ozdilu, istraga turskih vlasti u krivičnom djelu ubistva Khashoggija ima dvije dimenzije – krivičnu, u kojoj se provode pomenute procedure, i političku.

Što se tiče političke dimenzije, Ozdil naglašava da se u istrazi koriste veliki kapaciteti koje država ima – od obavještajnih podataka, prisluškivanja, praćenja i drugih sredstava koji ne spadaju u tradicionalno provođenje krivične istrage.

Priznanje je glavni dokaz

Ozdil kaže da pronalazak tijela Khashoggija više nije ključna stvar za dokazivanje zločina, pogotovo nakon što je Saudijska Arabija službeno priznala njegovo ubistvo, bez obzira na detalje njihovog saopćenja.

Pojašnjava kako je najvažnije pravno pravilo u zločinima da je “priznanje glavni dokaz”.

Odgovarajući na pitanje Al Jazeere, Ozdil je pojasnio da je Khashoggijevo tijelo danas postalo veoma važno, kako bi se dokazalo zlostavljanje i način na koji je počinjen zločin, te kako bi se spriječilo da ubice pregovaraju ili povuku svoje priznanje, pored značaja kojeg ono ima za porodicu umrlog.

S druge strane, Ozdil umanjuje značaj oslanjanja na tvrdnju da “nema zločina bez tijela”, rekavši: “Naprotiv, ponekad postojanje tijela opovrgava kriminalni karakter slučaja, poput ubistva greškom ili u slučaju samoodbrane. U takvim situacijama je tijelo pretpostavka za odbranu ubice, a ne dokaz njegove krivice.”

Izvršen višestruki zločin

I nakon više od 40 dana od njegovog ubistva u konzulatu Saudijske Arabije u turskom gradu Istanbulu, još uvijek nije riješena misterija o nestalom tijelu Khashoggija.

Jedina sigurna stvar kada se radi o Khashoggijevom tijelu je da je isječen na komade nakon ubistva 2. oktobra, no ono što se dogodilo nakon toga i dalje predstavlja nepoznanicu – od scenarija da je njegovo tijelo rastopljeno, zakopano, pa čak i izneseno iz države.

Glasnogovornik i zamjenik predsjednika turske vladajuće Partije pravde i razvoja Yasin Aktay izjavio je da je tijelo zapravo i sakriveno kako bi se zločin sakrio i spriječilo njegovo pojavljivanje u javnosti.

Sakrivanje tijela je treći u nizu zločina koje su Khashoggijeve ubice počinile nakon što su ga prvo ubili, zatim isjekli i iživljavali se na njemu, čime je izvršen višestruki zločin.

Aktay je, odgovarajući na pitanje Al Jazeere, rekao kako Turska do danas ne zna ništa o lokaciji Khashoggijevog tijela i da porodica saudijskog novinara također nije dobila nikakve informacije, pojasnivši kako je do tih informacija barem sada teško doći.

Neizbježna međunarodna istraga

Khashogggijeva zaručnica Hatice Cengiz objavljivala je Twitteru postove o nestanku Jamalovog tijela, obraćajući se Saudijcima ajetima iz Kur'ana: “I kada ste jednog čovjeka ubili, pa se oko njega prepirati počeli – Allah je dao da iziđe na vidjelo ono što ste bili sakrili.”

Čini se da su Turci umorni od postavljanja istog pitanja: gdje je tijelo Khashoggija?

Ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu saopćio je u srijedu navečer da je Ankara počela razmišljati o tome da slučaj Khashoggi prebaci na Međunarodni krivični sud, ističući kako je međunarodna istraga neizbježna.

Izvor: Al Jazeera