Nestalo skoro 130 Rohingyja u brodolomu

Od kako je došlo do nemira, Bangladeš odbija primiti brodove pune izbjeglica Rohingyja (AFP)

Brod koji je prevozio mijanmarske izbjeglice Rohingyje se prevrnuo na granici između Mijanmara i Bangladeša, a prema izvještaju bangladeške policije i grupa koje se bore za zaštitu Rohingyja, nakon nesreće je nestalo skoro 130 putnika.

Policijski inspektor Mohammad Farhad iz Teknafa, na sjeveroistočnom vrhu Bangladeša, kazao je za AFP u srijedu kako je jedan preživjeli putnik rekao da je na brodu bilo blizu 135 putnika.

“Brod se bez dozvole zaputio ka Maleziji”, rekao je Farhad, dodavši da je 24-godišnji preživjeli putnik zadržan u pritvoru.

“On ne zna šta se desilo s ostalim putnicima, jer je bio mrak i on se grčevito borio za vlastiti život.”

Farhad je kazao kako je prijavljeno da je pronađeno šest preživjelih, koje je pokupio ribarski brod, nakon što je izbjeglički brod napustio bangladeško selo Sabrang u subotu.

“Razgovarali smo s porodicama nestalih putnika”, dodao je on.

Stotine hiljada muslimana Rohingyja je pobjeglo iz Mijanmara posljednjih decenija, u pokušaju da izbjegnu progon, često u pravcu susjednog Bangladeša, a novi nemiri su bili povod za novi bijeg.

Val etničkog nasilja

Trenutno postoje oprečni izvještaji o tome da li su svi putnici na brodu bili Rohingyji i o vremenu potonuća broda, za koje bangladeška policija kaže da se desilo u rano nedjeljno jutro.

“Dobili smo informaciju o prenakrcanom brodu sa 133 putnika koji se zaputio u Maleziju”, kazala je Chris Lewa, direktorica The Arakan Projecta, grupe za zaštitu Rohingyja sa sjedištem u Bangkoku.

“Ribarski brodovi su pokupili šest preživjelih. Ostali se vode kao nestali”, izjavila je ona za AFP.

Lewa je dodala kako je njenoj organizaciji saopćeno da se nesreća dogodila u noći između ponedjeljka i utorka.

Najmanje 89 osoba je ubijeno, a hiljade su napustile svoje domove u posljednjem valu etničkog nasilja u padnoj mijanmarskoj državi Rakhine, gdje su u sukobima između Rohingyja i budista u junu poginule desetine ljudi.

Od kako je došlo do nemira, Bangladeš odbija primiti brodove pune izbjeglica Rohingyja.

Ovu politiku su kritizirali Ujedinjeni narodi (UN), ali Bangladeš pravda ovaj potez činjenicom da su već opterećeni s blizu 300.000 Rohingyja.

Mnoge rohingyjske izbjeglice sada pokušavaju naći utočište u većinski muslimanskoj Maleziji.

Izvor: Agencije