Nesporazum o Komšićevom protestnom pismu o Handkeu

Dodjela Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu naišla je na brojne osude (EPA)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, zbog dodjele Nobelove nagrade književniku Peteru Handkeu, uputio je protestna pisma u Švedsku, ali zbog nesporazuma o prevođenju na engleski jezik na relaciji Predsjedništvo i Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine pisma su još u Sarajevu.

Kako su za sarajevski portal Klix.ba rekli iz Komšićevog kabineta, prijevod pisama s maternjeg na engleski jezik trebala je uraditi služba Ministarstva vanjskih poslova, što je ustaljena praksa za sve službene akte bh. Predsjedništva koji se šalju stranim državama, prenosi Fonet.

“Takva je procedura. Po saznanju da je Ministarstvo vanjskih poslova postupilo na drugačiji način, mi smo odlučili učiniti izuzetak i pisma poslati i na engleskom jeziku. Netačno je da su pisma vraćena”, rečeno je iz kabineta Željka Komšića.

S druge strane, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak rekao je portalu da nadležne službe rade na prevođenju pisma, da on neće dozvoliti kršenje pravila i zakona i da će se sva pisma tretirati jednako.

Dodao je da je prevođenje pisama pri kraju i da će vrlo brzo biti upućena na engleskom jeziku.

Brojne osude zbog odluke Nobelovog komiteta

“Lično sam bio žrtva neprofesionalnog i nediplomatskog postupanja prema mojoj pošti u slučaju Ambasade u Holandiji. Dok sam ja ministar, niko se neće moći igrati diplomatskim pismima, aktima koje pripremaju i upućuju u inostranstvo članovi Predsjedništva, Savjeta ministara, Kolegijuma i Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i drugi visoki funkcioneri”, rekao je Crnadak.

“Nije naše da sudimo o sadržaju i svako pismo će biti jednako tretirano”, dodao je Crnadak.

Pisma su upućena predsjedniku Kraljevske švedske akademije nauka Matsu Malmu i kralju Švedske Karlu XVI Gustafu.

Dodjela Nobelove nagrade za književnost Handkeu naišla je na brojne osude širom svijeta, a posebno na jugoistoku Evrope zbog njegove podrške Slobodanu Miloševiću i negiranja genocida počinjenog u Srebrenici 1995.

Izvor: Agencije