Oglasi

Nesmetan protok robe kroz Luku Ploče

Ostvaren vidan napredak u pregovorima Hrvatske, BiH i EU-a, ministarski sastanak najavljen za februar.
Ministri vanjskih poslova BiH i Hrvatske ponovno će se sastati u februaruAl Jazeera

Nesmetan protok robe između Hrvatske i BiH kroz Luku Ploče bit će omogućen nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju 2013, zaključeno je u srijedu na sastanku predstavnika BiH, Hrvatske i EU-a u Briselu.

Kako je za agenciju Fena kazao Miro Džakula, predsjedavajući Komisije za integrirano upravljanje granicom BiH, sastanak je veoma uspješno okončan na zadovoljstvo svih učesnika.

"Prije trilateralnog sastanka, delegacije BiH i Hrvatske održale su svoj sastanak. Razgovarali smo o graničnim prijelazima i prelasku u Hrvatsku građana BiH s osobnom kartom. U svakom slučaju napravili smo vidan napredak. Zajednički stav je da se Bosni i Hercegovini u Hrvatsku omogući nesmetan protok robe u Luku i iz Luke Ploče", rekao je Džakula.

U vezi s pitanjem izvoza bh. proizvoda u Hrvatsku ostaje ono što su dogovorili ranije resorni ministri BiH i Hrvatske i to su tehnička pitanja o kojima se ne bave delegacije dviju zemalja u Briselu, kazao je Džakula.

Ministarski sastanak u februaru

"Kao Komisija BiH zastupamo jednakopravan odnos u neometanom protoku robe s Hrvatskom. Zaključeno je da se  u  veljači 2013. godine održi sastanak na ministarskoj razini BiH i Hrvatske i nakon toga se očekuje potpisivanje sporazuma o graničnim prijelazima i o pograničnom prometu i sigurno ćemo uspješno na ovaj način završiti pregovore s Hrvatskom i Europskom komisijom", pojasnio je Džakula.

Na tehničkom nivou u srijedu su delegacije Hrvatske i Bosne i Hercegovine i Evropske unije razgovarali o pristupu BiH Luci Ploče, izgradnje graničnih prelaza s inspekcijskim nadzorom, te izvoza bosanskohercegovačkih proizvoda u Hrvatsku.

Komesar za proširenje EU-a Štefan Fule sazvao je prvi sastanak "trilaterale" na ministarskom nivou u Briselu 19. septembra radi rješavanja otvorenih bilateralnih pitanja BiH i Hrvatske prije punopravnog članstva Hrvatske u EU-u.

Delegacije su na tom sastanku u Briselu predvodili ministri vanjskih poslova BiH i Hrvatske Zlatko Lagumdžija i Vesna Pusić, a EU su predstavljali komesari za različite oblasti.

Kako je dogovoreno u srijedu, naredni ministarski sastanak bit će u februaru.

Izvor: Agencije