Neslaganja među Arapima daju krila Izraelu

'Ne treba priznati Jerusalem za glavni grad Izraela', poručio je predsjednik Libana (EPA)

Predsjednik Libana Michel Aoun izjavio je da postojeća neslaganja među Arapima negativno utječu na njihov stav u vezi s izraelskim postupcima prema Palestincima.

U saopćenju iz Kabineta predsjednika Libana navodi se da je predsjednik Aoun osudio masakr izraelskih snaga nad demonstrantima u Pojasu Gaze, prenosi Anadolija.

“Postojeći nesporazumi među Arapima negativno utječu na njihov stav u vezi s postupcima Izraela prema Palestincima”, naveo je Aoun.

Dodao je i da ne treba priznati Jerusalem za glavni grad Izraela, napominjući da je palestinsko pitanje prioritet na sastancima Arapske lige, kao i tokom susreta libanskih zvaničnika sa stranim predstavnicima.

Ubistva Palestinaca

Na kraju je potvrdio da će ministar vanjskih poslova Libana Gebran Bassil učestvovati na vanrednom samitu Organizacije za islamsku saradnju (OIC) koji će 18. maja biti održan u Istanbulu, a na kojem će se razgovarati o posljednjim dešavanjima u Gazi.

Izraelske snage usmrtile su 62, a ranile najmanje 3.000 Palestinaca koji su učestvovali na masovnim demonstracijama organiziranim u znak protesta zbog premještanja Ambasade Sjedinjenih Američkih Država iz Tel Aviva u Jerusalem i znak sjećanja na Nakbu (“Katastrofu”).

Međunarodni fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) ranije je saopćio da je ranjeno više od hiljadu maloljetnika učesnika u “Velikom maršu za povratak”, koji na granici Pojasa Gaze traje od 30. marta.

Izvor: Agencije