Nermin Nikšić: Ponosan sam zbog Krivaje, a oni neka prijavljuju

Borim za zemlju u kojoj će radnici živjeti od svog rada, poručio je Nikšić svojim nasljednicima na vlasti (Al Jazeera)

Nakon što je Vlada Federacije BiH kazneno prijavila bivšeg premijera tog bh. entiteta Nermina Nikšića, smatrajući da je oštetio federalni proračun za 22 milijuna eura preuzimanjem duga za posrnulu kompaniju Krivaja iz Zavidovića koja je bila u postupku stečaja, oglasio se i sâm Nikšić poručivši kako je ponosan na sve što je uradio u tom slučaju.

“Moj jedini interes bio je da se proba sačuvati više od 1.000 radnih mjesta u toj kompaniji koja je sistematski pljačkana gotovo dvije decenije od strane raznih SDA direktora i njihovih političkih sponzora iz Vlade Federacije BiH i Vlade Zeničko-dobojskog kantona”, napisao je Nikšić na svojoj Facebook stranici.

Prethodno je, na sjednici federalne vlade, ovlašteno Ministarstvo energije, rudarstva i industrije da nadležnom tužiteljstvu podnese kaznenu prijavu protiv Nikšića i N.N. osobe koje sumnjiči za kriminal zbog preuzimanja obveza za drvnu kompaniju Krivaju iz Zavidovića koja je privatizirana.

“Postoji opravdana i osnovana sumnja da je preuzimanjem duga koji vlada nije obvezna platiti, naročito za subjekt koji je u postupku stečaja, nanesena velika šteta federalnom proračunu. To ima elemente kaznene odgovornosti, a svakako može imati nemjerljive posljedice po proračun FBiH, jer federalna vlada nema zakonskih obaveza prema radnicima u stečaju”, navodi se u priopćenju vlade Federacije BiH.

Nikšić je odgovorio kako je “smisao ugovora za kojeg tvrde kako će nanijeti štetu FBiH da se osigura uvezivanje staža za radnike Krivaje kojima doprinosi nisu uplaćivani od 2004. godine i to na način kao i za sve druge radnike koji imaju isti problem”.

“Ugovor je odobren od strane Vlade FBiH i ja sam kao premijer bio ovlašten da ga potpišem. Uvezivanje staža radnicima je obaveza institucija ove države jer je Krivaja bila državna kompanija i svaka vlast je dužna pomoći svojim građanima”, naveo je Nikšić.

Šteta 22 miliona eura

No iz Vlade Federacije BiH pojašnjavaju kako je bivši federalni premijer Nikšić, zajedno s još jednim vladinim zaposlenikom kojem ne navode ime, počinio kaznena djela udruživanje u organizirani kriminal i korupciju za zlouporabu službenog položaja i ovlasti, zlouporabu ovlasti u službenom poslovanju, prijevaru i krivotvorenje isprava na temelju čega je oštećen proračun Federacije BiH za 22 milijuna eura.

“Budući je ugovor i dalje na snazi, vlada FBiH je obvezna ispunjavati odredbe i zbrinjavati radnike Krivaje iz Zavidovića u stečaju, na što se obvezala štetnim ugovorom kojega je potpisao Nikšić”, navodi federalna vlada.

Nikšić, aktualni čelnik SDP-a BiH, konstatira kako je o svemu tome Vlada FBiH u njegovom mandatu “podnijela niz krivičnih prijava koje nikada nisu procesuirane”.

“Kada je u pitanju prijava koju Vlada Fadila Novalića podnosi protiv mene, radi se o drskom pokušaju opravdavanja vlastite nesposobnosti, impotentnosti i nebrige za radnike. Vlada koju vodi Novalić na bezbroj primjera je pokazala svoju bešćutnost i odsustvo svake brige za opljačkane radnike koji u njihovoj viziji države imaju pravo valjda samo da umru. Ja se borim za zemlju u kojoj će radnici živjeti od svog rada i u kojoj će oni koji su pošteno radili moći ići u penziju”, zaključio je Nikšić.

Izvor: Al Jazeera i agencije