Neretvanska zemlja idealna za poljoprivredu

Zahvaljujući sredozemnoj klimi Neretvanska dolina je, po uvjetima za poljoprivedu, na drugom mjestu u Hrvatskoj, odmah nakon Slavonije.

Prednjači u razvoju arguma i plasteničkoj proizvodnji, a u posljednje vrijeme sve je više vinograda i maslenika.

No, ovaj kraj Hrvatske se suočava s problemom nedostatka jedinstvene strategiju razvoja poljoprivrede.

U dva plastenika ukupne površine 3.000 kvadratnih metara Ante Mijić iz Metkovića uzgaja paprike i paradajz.

Strategija razvoja

Ovo povrće  nije jedino koje uzgajaju neretvanski poljoprivrednici. U prosjeku su to tri berbe na godinu, a bude godina i kad ih je četiri.

No, bilo bi, kaže, još bolje da je ovaj kraj imao strategiju razvoja poljoprivrede.

„Danas smo mi, poljoprivrednici, ne korak do EU, nego 10 koraka iza! Nisu nam riješeni imovinsko-pravni odnosi, imamo usitnjena gospodarstva, male površine, državna zemlja nije podijeljena. Ovdje, u dolini Neretve također značajan problem, i svake godine sve veći i veći je zaslanjenost voda”, kazao je poljoprivrednik Ante Mijić.

Ono što poljoprivrednici žele je: organiziranje poljoprivrednika u klastere, mapiranje poljoprivrednog zemljišta, povoljno finansiranje gradnje plastenika i razvoj stočarstva i ribolova.

Ipak, iz čelništva Dubrovačko-neretvanske županije kažu da strategija postoji, ali i da se radi na novoj.

„Ona će revidirati cilljeve i mjere te ispraviti neke nedostatke prethodne regionalne strategije u segmentu poljoprivrede i ruralnog razvoja. Ona će se isto tako uskladiti s onim što Dubrovačko-neretvansku županiju posebno zanima, a vezano je za program ruralnog razvoja koji se financira iz europskog fonda. Ono što bih naglasila je provedba velikog projekta navodnjavanja, vrijednog 300 milijuna kuna (40 milijuna eura), za koji je projektna dokumentacija u visokoj fazi izrade”, istakla je zamjenica župana Dubrovačko-neretvanske županije, Marija Vučković.

Neretvanski poljoprivrednici sada su u mogućnosti dobiti poticajne mjere Programa ruralnog razvoja, te koristiti sredstava i do pet miliona eura iz EU fondova.

„Mi ćemo provoditi, odnosno provodimo i pretpristupni program, znači prije nego što smo ušli u EU. Sada apliciramo i za evropska sredstva. Nakon ulaska u EU iznosi su mnogo veći, a same procedure su olakšane u smislu provedbe. U toj strategiji će biti uključeni svi sektori. Naši poljoprivrednici i gospodarstvenici. I oni će prijavljivati svoje projekte u našu bazu. Ukoliko dođe do akreditacije, LAG Neretva kao i ostali LAG-ovi će raspisivati natječaje kojima će se finansirati ti projekti”, tvrdi Tomislav Bule-Radaljac iz Lokalne akcijske grupe Neretva.

Agrumi i voćnjaci

„I u godinama koje dolaze neretvanska dolina će biti izrazito poljoprivredni kraj. Poljoprivrednici s kojima sam razgovarao kažu da će se usredotočiti na proizvodnju agruma i voćnjake od Opuzena do mora. A od Opuzena do Metkovića intenzivnu proizvodnju na otvorenom i u plastenicima”, izvijestio je Al Jazeerin reporter Sanel Kajan.

Umjesto dosadašnjih gotovo 50 hektara plastenika, kažu, planiraju oko 200 hektara površina pod plastenicima.

Ante Mijić i ostali neretvanski poljoprivrednici znaju kakve su im mogućnosti.

Od strategije očekuju saznanja kakva će neretvanska poljoprivreda biti za 10 i više godina. Prema njoj će postaviti i svoje planove.

Izvor: Al Jazeera