Neregularnosti kod 16 automobilskih brendova

Vozila Porschea, VW-a, Opela, Audija i Mercedesa bit će opozvana kako bi se popravili sistemi upravljanja motorom (Reuters)

Istraga, izazvana Volkswagenovim skandalom sa prikrivanjem nivoa emisija štetnih plinova, otkrila je neregularnosti kod 15 automobilskih brendova, izjavio je njemački ministar transporta Alexander Dobrindt, prenose agencije.

Pored njemačkih proizvođača VW-a, Audija, Mercedesa, Opela i Porschea te francuskog Renaulta, “drugi proizvođači [na koje se odnose neregularnosti] su Alfa Romeo, Chevrolet, Dacia, Fiat, Hyundai, Jaguar, Jeep, Land Rover, Nissan i Suzuki”, kazao je Dobrindt.

Skandal Volkswagena s prikrivanjem nivoa štetnih plinova uz pomoć programa u automobilima “prelio” se na druge proizvođače automobila, pa su vodeći njemački proizvođači dogovorili opoziv 630.000 vozila kako bi se riješili problemi na dizelskim motorima i programima koji se krive za visoko zagađenje.

Zvaničnik njemačke Vlade je saopćio, u sklopu sve šire borbe protiv emisija nitrogenoksida, koji su opasni po zdravlje, kako će vozila Porschea, VW-a, Opela, Audija i Mercedesa biti opozvana kako bi se popravili sistemi upravljanja motorom.

BMW nije dio opoziva

Ovaj zvaničnik je dodao kako BMW, koji je mnogo ranije od svih rivala počeo investirati u tehnologije manje potrošnje goriva, nije dio opoziva.

Sistemi i programi upravljanja motorom došli su u pažnju javnosti od septembra prošle godine, kada je VW priznao kako je instalirao programe koji daju lažne podatke o emisijama štetnih plinova kod dizelaša.

Premda se nije utvrdilo da je još neki proizvođač automobila koristio uređaje prikrivanja, regulatori i grupe za zaštitu okoline su kritizirali široko rasprostranjeno korištenje sistema upravljanja motorom koji isključuju dijelove za prečišćavanje, kako bi pojačali snagu motora i povećali razmak između redovnih servisa.

Izvor: Agencije