Neredi u Kašmiru nakon ubistava

Kada je Al Jazeera razgovarala sa Bandayem, još se mogla čuti pucnjava i vriskovi u pozadini (Al Jazeera)

Stotine stanovnika Kašmira protestiralo je, bacalo kamenje i uzvikivalo slogane o slobodi nakon što je indijska policija iz vatrenog oružja ubila najmanje dvije osobe tokom demonstracija protiv navodnog slučaja seksualnog zlostavljanja koje je vršio vojnik.

Mladići Nayeem Ahmad i Muhammad Iqbal ubijeni su kada je došlo do eskalacije demonstracija u utorak nakon optužbi lokalnih stanovnika da je pripadnik indijske vojske pokušao seksualno napastvovati djevojku u gradu Handwara, distrikt Kupwara Kašmira pod indijskom upravom.

„Sve je počelo kao male demonstracije, onda su stotine došle. Demonstranti su zahtijevali da vojnik (optužen za seksualno zlostavljanje) bude uhapšen i predat narodu“, kazao je Zulkarnian Banday, rođak ubijenog Ahmada.

„Kada su odbijeni, vojska je zapucala i bacila suzavac na demonstrante. Tada su učesnici protesta pokušali zapaliti bunker“, dodaje.

Kada je Al Jazeera razgovarala sa Bandayem, još se mogla čuti pucnjava i vriskovi u pozadini jer su trajali sukobi demonstranata i policije. Sugovornik Al Jazeere je naveo kako je veoma napeta situacija u gradu koji se nalazi 50 kilometara od glavnog grada Kašmira Srinagara.

“Istraga u toku”

Policijski zvaničnici su potvrdili kako je vojska ubila dva mladića, dok lokalni mediji navode kako je u utorak navečer ubijena i jedna djevojka, ali nije jasno ko je odgovoran za njenu smrt.

Pukovnik NN Joshi, glasnogovornik Ministarstva odbrane u Srinagaru, kazao je Al Jazeeri kako vojska „žali zbog gubitaka života i sve će biti istraženo“.

„Ko god bude kriv bit će kažnjen po zakonu, istraga je u toku“, dodao je.

Generalni inspektor policije Syed Javaid Mujtaba Gillani također je potvrdio kako će njegov odjel istražiti navode o seksualnom napadu vojnika.

No, nevladina udruženja smatraju kako će ovaj slučaj propasti u ambis neriješenih i neistraženih slučajeva u Kašmiru. Grupe za zaštitu ljudskih prava dugo optužuju indijsku vojsku za korištenje silovanja i seksualnog maltretiranja kao načina zastrašivanja lokalnih stanovnika.

Izvor: Al Jazeera