Neredi na ulicama Rima

Protesti protiv mjera štednje na ulicama Rima, koje je vlada Enrika Lete najavila za 2014. godinu, eskalirali su u okršaj sa policijom.

Do sukoba s policijom došlo je ispred Ministarstva finansija. Uništena su stakla na obližnjim bankama, a oskrnavljena je i bista Pape Ivana Pavla II.  Za sada je potvrđeno privođenje 11 osoba zbog narušavanja javnog reda i mira. Organizatori današnjih protesta tvrde da je na ulice Rima izašlo više od 70.000 ljudi. Demonstracije je osiguravalo 4000 policijskih službenika.

Na trgu pred Bazilikom svetog Giovannija uz sindikalce okupili su se i ljevičarske i anarhističke grupe. 

Mnogi od njih noć su proveli u šatorima. Sindikalci protestvuju zbog odluke Vlade da u budžetu za narednu godinu zamrznu plate radnicima u javnom sektoru, ali i da se značajno smanje sredstva za javni transport.

Pred institucijama Vlade

Ljevičari i anarhisti demonstriraju zbog izgradnje brze pruge između Italije i Francuske, ali i zbog nedostatka socijalnih stanova, za one kojima su potrebni.

Andrea Alzetta, demonstrant, objašnjava: “Tražimo odgovore… umjesto da prodaju zgrade da ih daju nama. Umjesto da ugrožavaju dobrobit države, trebalo bi da je rekonstruišu i podignu. Eto, sa pravom recimo da imate stan. Zbog toga smo na maršu čiji je cilj da natjera Vladu da nam da konkretne odgovore i da nam vrati našu državu blagostanja.”

Demonstranti su prošetali ulicama Rima, prolazeći pored nekoliko bitnih institucija, poput Ministarstva finansija i sjedišta kompanije “TrenItalija” .

Flavio Guidi, demonstrant, kaže: “Nadam se da ćemo se bolje povezati. Očigledno je da je bitka za stanove, bitka za emigrante, vladina bitka za samozapošljavanje, zapravo sve jedna bitka. Ukoliko to ne shvatimo, bićemo poraženi. Ovo je samo početak.”

Uhapšeno petero Francuza

U međuvremenu italijanska policija saopštila je da je tokom rutinske provjere, u Rimu uhapsila pet državljana Francuske.

Oni su članovi takozvanog pokreta “Crni Blok”, militantne grupe koja je i ranije provocirala nemire u drugim evropskim državama. Neki od članova u Francuskoj su pod istragom zbog terorizma. 

Izvor: Al Jazeera