Neredi na protestima u Ljubljani, povrijeđeno više ljudi

Više je osoba povrijeđeno u četvrtak u centru Ljubljane tokom sukoba između policije i demonstranata protiv Vlade i epidemioloških restrikcija zbog korona virusa.

Neprijavljene proteste najavila je preko društvenih mreža grupa koja se nazvala “Anonymous Slovenija”, od čijeg djelovanja su se već distancirale grupe koje već mjesecima petkom poslije podne u Ljubljani zahtijevaju ostavku Vlade na “biciklističkim protestima”.

U centru slovenske prijestolnice najprije se poslije podne okupilo nekoliko stotina ljudi, pa i pojedinci koji su policiji koja je štitila prostor oko parlamenta zviždali i uzvikivali pogrdne izraze, a bilo je i bacanja pirotehničkih sredstava.

Policija je na to na demonstrante djelovala vodenim topom, a iznad se pojavio i policijski helikopter, javljali su slovenski ediji, prenosi Hina.

Na poprište nemira kasnije je došao i ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs.

Novinarima je rekao da su za nemire i policajce koji su prilikom intervencije bili povrijeđeni krivi i neki mediji koji vode kampanju protiv Vlade i njenih odluka te da je “grupa huligana” napala i pripadnike specijalne policijske jedinice i policiju na konjima.

Na nemire u Ljubljani reagirao je na Twitteru premijer Janez Janša te naveo da fizičko nasilje i napadi na policijske djelatnike uvijek znače kriminalni čin i da će biti kažnjeni.

Mediji i društvene mreže bliske premijeru tvrde kako su huliganske napade na policiju organizirale “antifa” udruge, odnosno ekstremna ljevica.

Kako prenosi Slovenska tiskovna agencija, policija je kasno poslije podne potisnula demonstrante te sistematski ispraznila ulice u centru grada.

Na mjestima napada došlo je i do oštećivanja na gradskoj infrastrukturi, opseg štete nije poznat, a nekoliko je osoba završilo u bolnici.

Izvor: Al Jazeera i agencije