Nerazumne cijene automobila na Kubi

Reforme kubanske Vlade, na čelu s Raulom Castrom, omogućile su Kubancima da kupuju i prodaju nove automobile, ali i polovne koji su proizvedeni nakon revolucije 1959. godine.

Odluka je to koju su mnogi Kubanci dugo čekali. Međutim, naišli su na prepreke na samom početku.

Kubanci su od ove godine u mogućnosti da kupe novi automobil i to bez posebne dozvole. Jedini uvoznik automobila je država koja također kontrolira kompletnu prodaju.

U Havani je otvoreno i predstavništvo Peugeota, ali snovi o novom automobilu brzo su nestali.

Peugeot 206 košta 67 tisuća eura

Naime, država je odlučila uvesti i porez od 400 posto. Pa tako model 206 proizveden prošle godine, košta 91 tisuću kubanskih pezosa, odnosno 67 tisuća eura, a Peugeotova limuzina 508 ima cijenu 192 tisuće eura – tprilike koliko košta i najveća Mercedesova limuzina s punom opremom u Europi.

“Zamislite, zarađujemo 600 dolara mjesečno. Da cijeli život odvajam plaću, opet ne bih mogao kupiti nikakav automobil”, kaže Jorge Gonzalez, stanovnik Havane.

S druge strane Havane, polovni automobili koji su korišteni kao rent-a-car, čija je minimalna cijena bila 20 tisuća eura. Gađenje kupaca pretvorilo se u bijes.

“Ovo nije normalno. Nema te osobe koja ovdje može kupiti automobil. Tri godine smo skupljali novac, čak nam je i obitelj iz SAD-a pomogla, ali to nije ni blizu dovoljno. Jedino što sebi mogu priuštiti je vozilo staro 18 godina, ali mislim da je i ono prodano. Ne mogu kupiti ništa i odoh kući pješke”, žali se Gilberto Lozano iz Havane.

Razumne cijene samo za dužnosnike i diplomate

“Mora da su državnici banditi! Ovo nije normalno. Da bi se običan građanin obogatio, mora postati lopov”, ogorčen je kuhar Alfredo Boue.

Ulicama Havane će, prema svemu sudeći, i dalje dominirati vozila američke proizvodnje starija od ‘59. godišta te ruska vozila iz vremena kada je bivši Sovjetski savez bio najveći trgovinski partner Kube.

Nove modele, po razumnim cijenama, mogu kupiti samo Vladini dužnosnici i diplomati te ih kasnije preprodavati po četiri do pet puta višoj cijeni, što je i do sada bila praksa.

Izvor: Al Jazeera i agencije