‘Nepromišljeni lideri’: Reakcije na sporazum Bahreina i Izraela

Bahrein i Izrael su dogovorili da uspostave pune diplomatske veze, objavio je američki predsjednik Donald Trump (Reuters)

Palestinski lideri su kritizirali arapske države zbog normalizacije odnosa s Izraelom, koji nastavlja vojnu okupaciju palestinske teritorije, navodeći da takvi sporazumi mogu zacementirati takvo stanje.

Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) je saopćila da je sporazum između Bahreina i Izraela “još jedan izdajnički udarac za palestinski slučaj”.

Palestinski pokret Hamas koji vlada Pojasom Gaze je saopćio da su “UAE i Bahrein pristali da budu alat u rukama okupacije i američke administracije”.

“Pristali su da implementiraju dogovor stoljeća na račun pravičnosti palestinskog slučaja. Dogovor između Bahreina i Izraela je diplomatski grijeh i udarac za palestinski slučaj.”

Islamski džihad je također naveo da sporazum pokazuje da bahreinske vlasti djeluju “po američkim naredbama”.

‘Velika izdaja’

Sporazum Izraela i Bahreina je velika izdaja islama i Palestinaca, napisao je na Twitteru specijalni savjetnik za međunarodne odnose predsjednika iranskog Parlamenta Hossein Amir Abdollahian, reagirajući na sporazum dvije zemlje o uspostavljanju diplomatskih odnosa.

“Nepromišljeni lideri u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinu ne smiju utirati put cionističkim šemama. Oni bi trebali naučiti lekcije iz historije. Sutra je kasno”, naveo je na Twitter Amir Abdollahian, koji je nekadašnji zamjenik ministra vanjskih poslova Irana, prenosi Reuters.

Iranska diplomacija također je poručila da će vlade Bahreina i njegovih saveznika držati odgovornim za bilo koju nesigurnost koju Izrael izazove u području Zaljeva.

Egipat pozdravio dogovor

Predsjednik Egipta Abdel Fatah al-Sisi ocijenio je kao “važan korak” uspostavljanje diplomatskih odnosa Izraela i Bahreina.

Sporazum, objavljen u petak, pomoći će uspostavljanju “stabilnosti i mira na Bliskom istoku, time što će doprinijeti pravednom i trajnom rješenju palestinskog pitanje”, napisao je Al-Sisi na Twitteru.

Bahrein je druga zaljevska zemlja, poslije Ujedinjenih Arapskim Emirata, koja je, uz posredovanje SAD-a, uspostavila diplomatske odnose sa Izraelom.

Američki predsednik Donald Tramp najavio je sinoć da će se još zemalja priključiti ovom sporazumu.

Osuda iz Turske

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova oštro je sinoć osudilo odluku Bahreina da uspostavi diplomatske odnose s Izraelom, ocijenivši da će se time zadati novi udarac pokušajima da se odbrani “palestinska stvar”.

“To će dodatno ohrabriti Izrael da nastavi s nelegitimnim postupcima usmjerenim ka Palestini i njegove napore da trajnom učini okupaciju palestinskih zemalja”, navodi se u saopštenju ministarstva koje prenosi Reuters.

Generalni sekretar Svjetske unije islamskih učenjaka (IUMS) Ali al-Qaradaghi je normalizaciju odnosa s Izraelom proglasio “izdajom”, prenosi Anadolija.

“Kako neko može pogaziti svoje pravo, pravo palestinskog naroda i svih muslimana u ovoj blagoslovljenoj zemlji, u našoj džamiji Al-Aksa”, rekao je al-Qaradaghi u video poruci objavljenoj na Twitteru.

Poručio je da nedavni događaji “traže da budemo uz palestinsko pitanje sa svim našim kapacitetima”.

Uvod u sporazum između Izraela i Saudijske Arabije

Istakao je i kako su sporazumi između Izraela i Bahreina i Ujedinjenih Arapskih Emirata “uvod u sporazum između Izraela i Saudijske Arabije”.

Bahrein i Izrael su dogovorili da uspostave pune diplomatske veze, objavio je američki predsjednik Donald Trump, opisujući sporazum kao “historijsku prekretnicu”.

U zajedničkoj izjavi, SAD, Bahrein i Izrael su naveli da je sporazum postignut nakon što je Trump razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i bahreinskim kraljem Hamadom bin Isa Al Khalifom u petak.

Izvor: Agencije