Neprincipijelni Komšić ponovo izigrao povjerenje birača

Komšić je u jednom javnom nastupu tvrdio da DF sigurno neće sama u koaliciju sa SDA (Arhiva)

Ulaskom o koaliciju sa Strankom demokratske akcije Demokratska fronta je pucala u koljeno ideji formiranja jakog lijevo orijentiranog političkog bloka u Bosni i Hercegovini. Rana će dugo ostati duboka i za oporavak će trebati mnogo vremena. Ideja nije ubijena, ali će zbog ovog onesposobljenja etnički politički koncept u narednom periodu biti u ozbiljnoj prednosti.

Potpisivanjem Sporazuma o konstituiranju parlamentarnih većina sa DF-om SDA je pokazala da je, u ovom procesu, ozbiljna i vrlo organizirana politička snaga. Strpljivim radom i kampanjom ostvarila je dva vrlo važna cilja. Prvi je neutraliziranje tendencije rasta uticaja ljevičarskih i socijalno-liberalnih stranaka. Drugi je raspodjela odgovornosti za kreiranje političkog ambijenta u mandatu nakon općih izbora. Pri tome, teret krivnje moći će prenijeti na mnogo slabijeg partnera koji neće imati infrastrukturu da se odupre kampanji i napadima ukoliko koalicioni dogovor bude ugrožen.

Briga o biračima građanske orijentacije

Stranka demokratske akcije istrpila je poraz u Kantonu Sarajevo i podnijela tu žrtvu da bi, s decenijskim partnerima, ušla u novi proces raspodjele vlasti na federalnom i državnom nivou. Ulaskom DF-a u ovaj proces, SDA stvara i prijeko potrebni privid da brine i o biračima koji podržavaju građansku opciju. Pažljiviji pratitelji političkih prilika mogli su registrirati da je najveća stranka u Bošnjaka filigranski pripremala teren za ovo što slijedi još u predizborno vrijeme. Lider DF-a Željko Komšić i predstavnici njegove stranke prije 07. oktobra prošle godine napadali su SDA, ali s druge strane napada nije bilo ili su bili vrlo rijetki i dozirani. Igralo se, dakle, na podršku Komšićevoj kandidaturi za člana Predsjedništva BiH, na njegovu sujetu i procjenu da je okružen ličnostima koje žele vlast i uticaj.

Poređenja radi, na izborima prije 5 godina iz SDA su odapinjali otrovne strijele ka Komšiću i njegovoj stranci. Nudi narandžasto svjetlo, a ništa za 8 godina u Predsjedništvu nije uradio, govorio je tada SDA-ov pulen Semir Efendić, danas načelnik najmnogoljudnije općine u BiH. Iste godine, SDA za DF tvrdi da je kukavičije jaje SDP-a, a zbog činjenice da je Komšić isključio veliki broj nepoćudnih članova stranke nakon izbornog poraza SDA je u jednom saopćenju napisala da u DF-u još jedino nisu isključeni struja i plin.

Ni Komšić nije ostajao dužan, a svoje napade na SDA produžio je i u predizborno vrijeme prošle godine. Komentirajući izlazak iz koalicije u prošlom sazivu državnog i entitetskog parlamenta, Komšić je rekao da s banditima ne možeš biti u vlasti. Pojasnio je, misli na SDA i HDZ. Njih, kaže, mogu vaspitati jedino glasači na izborima. Izbori su održani i na temelju njihovih rezultata Komšić s tim, kako kaže, banditima sklapa Sporazum o konstituiranju parlamentarnih većina.

Ocjenjujući vladavinu SDA i HDZ-a BiH u proteklim godinama Komšić ih je metaforično uporedio s moćnom firmom u koju se dolazi po posao, funkciju ili tender. Sudeći po tome da posao i funkciju ima, jasno je zašto ulazi u ovaj koalicioni aranžman.

Poštivanje principa

Poštivanje principa nije jača strana Komšića i njegovih stranačkih suradnika. Najavljujući kandidaturu za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Komšić je tada rekao da je njegov osnovni motiv  zaustaviti HNS, HDZ i Dragana Čovića.  Ne samo da ih neće zaustaviti, sada s njima posredno ulazi u koaliciju. Kategorično je tvrdio da s nacionalnim strankama neće u koaliciju. Kad je stranački forum donio odluku da se otvore razgovori o ulasku u vlast, tvrdili su da će pregovarati sa svim partijama. Sporazum je sklopljen samo sa SDA, s HDZ-om i SNSD-om razgovora nije bilo. Ili bar javnost o tome ništa ne zna. Htio to prihvatiti ili ne, Komšić se ovim činom svrstao u bošnjački politički blok, iako insistira na stavu da predvodi multietničku stranku. Mada lider SDA, ocjenjujući potez DF-a da stavi potpis na Sporazum, koristi novi termin – bošnjačko-bosanska strana.

Nakon potvrđivanja izbornih rezultata, Komšić je u jednom javnom nastupu tvrdio da DF sigurno neće sama u koaliciju sa SDA: „ Bilo bi to besmisleno, bili bi neki privjesak u toj priči, ulaziti u vlast samo zbog pozicija, bit ćete poslije samo krivi“. Ovaj stav izrečen je prije samo nešto više od mjesec dana.

Također, u postizborno vrijeme Komšić u izjavama i intervjuima ponavlja da i dan-danas misli da nije dobro surađivati s nacionalnim strankama, ali da nisu samo SDA, HDZ i SNSD nacionalne stranke. Na stalne medijske pritiske da se izjasni razmišlja li o koalicijama izvan Bh. bloka (neformalnog sporazuma sa SDP-om i Našom strankom) kalkulantski je odgovornost prebacivao na Socijaldemokratsku partiju kao politički subjekt unutar saveza koji je izborio najbolji izborni rezultat. „Ako SDP uđe u vlast sa SDA, mi ćemo ih pratiti“, govorio je.

Skroman izborni kapacitet DF-a

Svojim potpisom na Sporazum Komšić je dao ozbiljnu podršku sumnji Hrvatske demokratske zajednice BiH da tako vraća dug Stranci demokratske akcije za podršku na Općim izborima 2018. U jednoj stvari je Komšić potpuno u pravu. Izborni kapacitet DF-a je vrlo skroman i slijedi mu uloga tzv. privjeska. U prošlom sazivu državnog parlamenta DF je imao 5 zastupnika, sada ima 3. U Parlamentu Federacija BiH imao je 14, sada ima 10. Uticaj DF-a na procese i političke odluke bit će srazmjerno manji razlici u broju mandata. Sudeći prema političkoj zbilji u proteklih 4 godine, veliko je pitanje hoće li svi ti zastupnici do kraja mandata ostati u klubu DF-a ili će ga neki napustiti?!

Ni u kvaliteti programskog sadržaja Sporazuma ništa se bitno nije promijenilo u odnosu na ono što je DF tražio prije 4 godine – primjenu odluke Sejdić-Finci, ubrzanje euroatlanskog puta, borbu protiv korupcije i otvaranje novih radnih mjesta. Pri tome, zanemareno je da u odlučivanju o svakom od ovih pitanja treba dobiti podršku posrednih koalicionih partnera – HDZ-a i SNSD-a.

Komšića na kraju treba podsjetiti na jedan njegov stav koji je suvereno ponavljao neposredno nakon što je saznao za svoj izborni uspjeh i izborni debakl stranke koju vodi. „Vrlo je opasno igrati se s povjerenjem ljudi koje su oni dali političkim strankama.“ Iz ranijeg političkog iskustva lider Demokratske fronte ništa nije naučio. Potez koji je povukao ne mora značiti političko samoubistvo, kako to tvrde neki analitičari. Ali će sigurno dovesti do obezvrijeđivanja stavova i principa koje je zastupao. A to neminovno dovodi do gubitka poštovanja i političkih partnera i stranačkih suradnika. Tako se, sigurno, bez velikih tragova, odlazi sa političke scene.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera