Oglasi

Neprihvatljiv nastavak američke podrške saudijskoj koaliciji

'Zaustavite podršku koaliciji u Jemenu jer američko oružje završava u rukama Al-Kaide', napisala je američka kolumnistica za 'Washington Examiner'.
'Kupci oružja moraju se strogo pridržavati sporazuma o krajnjoj upotrebi', ističe autorica tekstaIlustracija

Američka kolumnistica Erin Dunne pozvala je Washington da prekine podržavati saudijsku koaliciju u Jemenu nakon što je otkriveno da američko oružje dospijeva u ruke organizacije Al-Kaida i Husa u Jemenu. Smatra da su stvari prevršile mjeru i da je nastavak podrške neprihvatljiv.

U članku za Washington Examiner istakla je da njena država ne treba zatvarati oči pred činjenicom da američko oružje stiže u ruke organizacije Al-Kaida i Husa u Jemenu, a također bi trebala svoje saveznike Saudijce i Emiraćane pozvati na odgovornost.

Podrška Sjedinjenih Američkih Država saudijskoj koaliciji u Jemenu odavno je smrtonosna glavobolja za Washington, kaže autorica teksta, pogotovo zato što zračni napadi na jemenske gradove, koje Washington podržava i čija su meta civili, nastavljaju uzrokovati eskalaciju krize gladi u toj zemlji.

Oružje u zamjenu za naftu

Autorica ističe da je odnos Washingtona sa Saudijskom Arabijom i njenim saveznicima u osnovi priča o trgovini oružjem u zamjenu za naftu. Upozorava da je jedna od najvažnijih stavki tih ugovora da se kupci oružja moraju strogo pridržavati sporazuma o krajnjoj upotrebi. Od njih se posebno traži da se suzdrže od prijenosa tog oružja trećim stranama.

U tom kontekstu navela je da je u istrazi koju je provela mreža CNN otkriveno da je američko oružje koje je prodano Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskoj Arabiji završilo u rukama treće strane, ukradeno ili napušteno u svjetlu nejasnih koalicija i političke fragmentiranosti zemlje.

Prema tome, kaže autorica, umjesto zatvaranja očiju pred tim da američko oružje i vojna oprema stižu u ruke zabranjenih milicija Washington bi trebao pozvati na odgovornost svoje saveznike preko kojih su oni došli do tog oružja.

Smatra da bi bilo bolje da Bijela kuća preuzme inicijativu u vezi s time jer bi se tako smanjile kritike pojedinih republikanaca, poput senatora Lindseyja Grahama, koji su uputili zamjerke na tolerantnu politiku predsjednika Trumpa prema Rijadu.

Izvor: Washington Examiner

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.