Nepremostive razlike NATO-a i Rusije

Jens Stoltenberg očekuje da će ponovo biti održan sastanak Vijeća NATO-Rusija, ali nije naveo datum (EPA)

Na sastanku Vijeća NATORusija, koji se u srijedu održao prvi put od 2014. godine, potvrđene su nepremostive razlike između Moskve i alijanse, saopćio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

“Sastanak, koji je trajao sat i po duže od predviđenog, bio je povod za iskren i ozbiljan razgovor o situaciji u Ukrajini, pitanjima u vezi vojnih aktivnosti alijanse i Rusije te sigurnosnoj situaciji u Afganistanu i okolini”, kazao je Stoltenberg, prenosi Anadolija.

“NATO i Rusija imaju duboke i istrajne razlike. Današnji sastanak to nije promijenio”, dodao je šef NATO-a.

Stoltenberg je izjavio da današnji sastanak nije utjecao na nesporazume koji postoje između NATO-a i Moskve, ali je dokazao da se obje strane mogu uključiti u dijalog bez obzira na to što je praktična saradnja suspendirana.

Incident u baltičkom regionu

On je rekao da povećanje vojne transparentnosti služi interesima i Rusije i NATO-a.

“Saveznici NATO-a su izrazili zabrinutost zbog prošlosedmičnog incidenta u baltičkom regionu, u koji je bio uključen ruski vojni avion. Važno je da razmotrimo koje korake svi možemo preduzeti kako bi se povećala transparentnost i predvidljivost. Vojna transparentnost može doprinijeti većoj sigurnosti u Evropi. To je u interesu i NATO-a, i Rusije”, kazao je Stoltenberg.

On očekuje da će ponovo biti održan sastanak Vijeća NATO-Rusija, ali još nije poznat datum novog susreta.

NATO je prekinuo kontakte s Rusijom u znak protesta zbog pripajanja crnomorskog poluotoka Krim i ofanzive proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine.

Međutim, Stoltenberg je izjavio da je od ključnog značaja da se kanali komunikacije s Moskvom drže otvorenim.

“Kada su tenzije visoke, mislim da je potreba otvorenim kanalima, za političkim dijalogom, predvidljivošću i otvorenošću još bitnija”, izjavio je Stoltenberg, koji u srijedu prisustvuje sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije u Luksemburgu.

Izvor: Agencije