Nepostojeće strategije velikog poljskog stratega

Smatra se da Kaczynski iz sjenke vlada današnjom Poljskom (EPA)

Jaroslaw Kaczynski, koji praktički drži funkciju predsednika vladajuće, desničarske stranke Zakon i Pravda, a de facto, kako smatraju mnogi, iz senke vlada današnjom Poljskom privukao je medijsku pažnju. Ovaj put je to uradio sastankom sa Matteom Salvinijem, ministrom unutrašnjih poslova Italije, koji se smatra snažno antievropskim političarom.

Salvini je ovih dana posetio Poljsku kako bi Zakonu i Pravdi ponudio saradnju. Njegova ideja je da se napravi savez umerenih evroskeptičara kako bi time dobili što više pozicija unutar evropskih institucija nakon predstojećih majskih izbora u Evropskom parlamentu. Njegova ideja je da se spoje dve za sad posebne grupe unutar Evropskog parlamenta: Evropski konzervativci i reformisti (ECR) i Evropa nacija i sloboda (ENL) koja okuplja pristalice Marine Le Pen i drugih krajnje desničarskih lidera iz Austrije, Italije, Belgije, Holandije i drugih zemalja.

Zakon i Pravda mogao bi da bude ključni igrač unutar ECR–a. U ovom trenutku takav savez bi mogao da zauzima 108 poslaničkih klupa unutar Evropskog parlamenta, koji ih ukupno ima 751. No, Italijani računaju da nakon odlaska Britanaca (Brexit), savez bi imao šanse da dobije čak između 150 i 200 mesta za svoje poslanike, što bi stvorilo vrlo snažnu poslaničku grupu u Strasbourgu.

Michal Potocki, urednik u listu Dziennik Gazeta Prawna, ekspert za pitanja odnosa Poljske i Ukrajine i Rusije kaže da Salvinijeva poseta je dokaz da njegova stranka želi da konzumira svoj, kako pokazuju istraživanja, rastući potencijal kroz saveze, koje želi da organizuje još pre evropskih izbora.

„Kako bi Salvini mogao da dobije 150 – 200 poslaničkih klupa u Evropskom parlamentu, on mora da uključi u saradnju nekoliko velikih stranaka, koje imaju vlast u svojim matičnim zemljama. PiS je tu odličan kandidat koji ima šanse na 20 poslaničkih glupa u majskim izborima za Evropski parlament, što će da ga učini jednom od najvećih narodnih stranaka u Evropskom parlamentu”, primećuje on.

“Nemojmo zaboraviti da uz to Zakon i Pravda ima perspektivu da pobedi na sledećim izborima u Poljskoj, te trenutno vlada jednom velikom evropskom zemljom. Sve to je za italijanskog ministra atraktivno do te mere, da taj snažno proruski političar deklarisao je već da može da smanji ljubav prema Kremlju zarad saradnje sa Varšavom.”

Prorurska orijentacija kao problem

No, proruska orijentacija jeste problem za Kaczynskog, i ne tiče se samo Salvinija već možda čak i više Marine Le Pen, čija stranka dominira u ENL-u, poslaničkoj grupi koja bi trebala da se spoji sa ECR-om.

„PiS pre izbora u Poljskoj ne želi da se vezuje za prorusko orijentisane stranke, jer to će da satera tu partiju na domaćem dvorištu“, ističe Potocki.

Edit Zgut, politička analitičarka u Political Capitalu sa sedištem u Budimpešti kaže da, iako je postalo očigledno da evroskeptičari žele da se konsoliduju pre izbora, njihova saradnja nije nimalo jednostavna. Dodaje da je to zbog toga što oni nemaju toliko zajedničkih motiva kao što bi to moglo izgledati na prvi pogled.

„Salvini i Kaczynski bi mogli da se slože oko nacionalne suverenosti, jer oni su protiv dublje integracije sa Evropskom unijom, otvorenog i multikulturnog društva, ali i ne kad su u pitanju migracije. Poljska odbacuje ideju quota, što je suprotnog interesu Italije”, ističe ona.

“S druge strane, Salvini se protivi ideji kohezionih fondova za Centralnu Evropu koji su jako bitni za Poljsku. Da ne pominjem ni prokremljovsku orijentaciju Salvinija koji traži smanjenje sankcija prema Rusiji, koje bi Poljska najradije povećala“, zaključuje Zgut dodajući da ono što smo videli je bio neformalni sastanak strana, a vreme će tek pokazati mogu li one sarađivati.

Samo taktički ‘flert’

Wojciech Przybylski, glavni urednik u Visegrad Insightu, ekspert za pitanja zemalja Višegradske četvorke tvrdi da ova poseta je deo veće kampanije, podržane iz senke od strane Stevea Bannona, a neki pretpostavljaju čak i Donalda Trumpa sa ciljem povratka ideja nacionalnih država u Evropu što još uvek nije dokazano. Ipak, on primećuje da je interes i najvećih evroskeptičara da evropske institucije budu snažne radi balansiranja snaga Nemačke i Francuske.

„Zato Salvini neće da spoji snage ni sa Kaczynskim ni sa Orbanom, mada za deo njihovog elektorata takva ideja je atraktivna, te sigurno će da poveća broj radikalnih glasača“, tvrdi Przybylski.

Upitan da li saradnja Kaczynskog sa Salvinijim ili Orbanom je bezbedna po Poljsku uzimajući u obzir da Italijanin i Mađar su čvrste pristalice Kremlja, on kaže da taj „flert“ je samo taktički, predizborni potez, ali ne može se isključiti rizik od njega.

„Flert sa prokremljovskim radikalima u Evropi je samo taktički potez pre izbora, koji nije u interesu Poljske. Prijateljstvo Kaczynskog i Orbana, na primer, osnovano je na antikomunističkim sentimentima i taktici tipa anti – establishment, ali vredi primetiti da premijer Mateusz Morawiecki i mnogi drugi političari Zakona i Pravde nisu Orbanovi simpatizeri, jer shvataju da Budimpešta vrlo lako iskorišćava Poljsku zarad svojih političkih ciljeva, sa nula koristi za našu zemlju“, zaključuje Pžibilski.

Ciničan pogled na politiku

S druge strane, Potocki primećuje da Kaczynski ceni Orbana jer je mađarski političar kao prvi proveo revoluciju u državnom aparatu kakvu je želeo i PiS u Poljskoj.

„Obojica (Kaczynski i Orban) imaju sličan ciničan pogled na politiku, pozivaju se na slične vrednosti, sumnjivo tretiraju Zapad. Štaviše, Fidesz može da se nazove glavnom inspiracijom po pitanju zakona za PiS. Sve promene koje smo posmatrali u Poljskoj (u sudstvu, porezi za hipermarkete, promene u medijima) je kao prvi sproveo Orban u Mađarskoj“, kaže Potocki i ističe da je položaj Poljske u odnosu na Mađarsku i Italiju ipak drugačiji kad je u pitanju Rusija.

„Poljska ima razloge da se plaši Rusije, ne u smislu direktne invazije jer je tu NATO, ali agresivne ruske politike koja ima za cilj razbijanje EU, NATO i ponekih naroda zapadnih zemalja. Da ne pominjem takozvanu rusku ‘meki uticaj’ propagandu, podsticanje političkih tenzija na liniji sa Ukrajinom ili oko migracija. Rusija nas (Poljsku) gleda kao neprijateljsku državu i mi bi trebali da je takvom gledamo i da izvlačimo iz te činjenjice zaključke“, tvrdi on i zaključuje da je kreiranje saveza sa proruskim političarima poput Salvinija i Orbana na duže staze dokaz nedostatka vizije PiS-a.

„Ovo je dokaz da manjka ne samo vizija (kod PiS), ali i alternativa, jer PiS osim Torisa koji će uskoro napustiti Evropski parlament nema saveznika. A kad se nema šta se voli, onda se voli to što postoji“, rekao je Potocki.

Izvor: Al Jazeera