Neplaćanje alimentacije: Oduzimanje pasoša roditelju ne donosi hljeb djeci

Majke, očevi i porodice sa djecom će biti prepušteni sebi i snalaženju na sve moguće načine, kaže Delila Hasanbegović (EPA)

Alimentacija u Bosni i Hercegovini nekada iznosi samo 25 eura, a čak ni tu sumu drugi roditelj često ne isplaćuje za svoje dijete. To je jedan od problema s kojim se suočavaju jednoroditeljske porodice od kojih većina jedva preživljava. 

Volonterska udruženja roditelja bez konkretne pomoći godinama se već na razne načine bore da se usvoje zakoni koji bi bili efikasniji u tome da dijete dobije potrebni novac. 

“Alimentaciju za dijete, naše zajedničko dijete, dakle ne za mene, nisam dobila već nekoliko mjeseci. To je tako mizeran iznos 90 KM (45 eura), ali opet moj bivši suprug to ne namjerava plaćati i uvijek ima izgovore da će to uraditi sutra, prekosutra, ali to se nikada ne dešava. Ja nemam snage ni vremena da se ganjam s njim po sudovima”, kaže jedna majka iz Sarajeva koja je htjela ostati anonimna. 

Zbog toga, ona radi dva posla kako bi mogla djetetu osigurati hranu, odjeću, igračke, knjige i druge potrepštine. Često roditelj koji treba plaćati alimentaciju, a u većini slučajeva to su očevi, čak daje otkaz i radi na crno kako mu sud ne bi odredio mjesečnu sumu koju mora davati za dijete. 

“Kada uzmemo u obzir da nakon raspada bračne ili vanbračne zajednice najviše ispaštaju djeca jer ostaju oštećena bez jednog roditelja u istom domaćinstvu, jer taj drugi roditelj odlazi, dodatno je opterećenje i taj problem sa kojim se susreće onaj roditelj koji ostaje da živi i brine o djetetu ili djeci”, kaže Valentina Perić, predsjednica udruženja samohranih roditelja Svjetlost Gradiška.

Ona dodaje da je nesavjesnih roditelja i onih koji se jednostavno ogluše na sudsku presudu jako mnogo, čak i onih koji nakon raspada braka prestanu viđati svoju djecu. 

“Jednoroditeljske porodice su u velikom problemu kada plaćanje alimentacije izostane jer obaveze teku, vi računate na novac koji vam je sudskom presudom dodijeljen kao staratelju vaše zajedničke djece, a novac izostaje.”

Manipulacijama treba stati u kraj

Nedavno je predložen zakon kojim se predviđa da osobe koje nisu izmirile sve dospjele imovinsko-pravne obaveze iz bračnog odnosa ili odnosa roditelja i djece, odnosno alimentaciju, ne mogu izvaditi pasoš Bosne i Hercegovine, kao i da se takvim osobama već izdati pasoš može oduzeti.

Muamera Činjarević, predsjednica udruženja Jedan manje – One less, smatra da bi zastupnici prije nego što predlože ovakve zakone prvo trebali pričati sa jednoroditeljskim porodicama koje najbolje poznaju ovu problematiku.

“Kada bi nas konsultovali, ja bih im rekla da roditeljima koji ne plaćaju alimentaciju treba onemogućiti i da registruju automobil, oduzeti mu auto, onemogućiti poslodavcu da se u dogovoru sa zaposlenikom briše sa evidencije uposlenih da ne bi bilo evidentno da ima posao pa da ne bi morao plaćati alimentaciju. Malverzacijama i manipulacijama treba stati u kraj”, ističe te dodaje da samo u Kantonu Sarajevo postoji 40.000 samohranih roditelja, a u 99 posto slučajeva majke su staratelji djece.

“Većina njih po nekim statističkim podacima zaista živi na rubu egzistencije, i ta minimalna alimentacija koja se kreće od nekih 150 KM do 350 KM je nedovoljna za kvalitetan život te djece koja po svim konvencijama o pravima djeteta imaju pravo na život, zato što se oni ne rađaju svojom voljom nego voljom dvoje ljudi, a najviše ispaštaju. Moramo staviti fokus na to da je alimentacija namijenjena djeci a ne partneru, jer često neki očevi kažu ‘neću da joj dajem pare da ih troši na sebe’”, kaže Činjarević.

Dokazivanje na sudu traje godinama

Dijana Mijatović iz Udruženja samohranih roditelja Ponos iz Banjaluke također potvrđuje ovakva iskustva u slučaju roditelja koji se njima obraćaju te dodaje da je jako mali broj bivših partnera koji se dogovore bez sudskih postupaka o plaćanju iznosa alimentacije. 

“Većina smatra da novac ide majci koja to troši na sebe, a nijedan od tih očeva koji ne plaća alimentaciju i koji vrijeđa tog drugog roditelja nije rekao na sudu ja želim da dijete bude sa mnom jer je majka loša, nego da ne želi da plaća alimentaciju pošto je majka loša. Postoje drugi načini da pomogne djetetu, može kupiti hranu, cipele, knjige.”

Alimentaciju roditelji lako izbjegavaju plaćati, dodaje, jer ih niko ne kažnjava, a drugom roditelju potrebno je puno energije, novca i snage da pokrene postupak na sudu koji onda traje godinama, i gdje mora dokazivati da nema dovoljno novca da izdržava dijete. 

Mijatović kaže da su roditelji u posljednjih deset godina čuli mnoge prijedloge zakona, ali da se nikada ništa nije promijenilo. 

Država kao treći roditelj

Za naše sagovornice najbolje rješenje bi bilo osnivanje alimentacionog fonda iz kojeg bi djeca dobijala alimentaciju, a nadležni bi tražili novac od roditelja. 

“Na taj način država bi bila treći roditelj toj djeci jer bi izvršila povrat novca, znači država daje alimentaciju a neplatiši kroz krivični zakon ispostavlja račun a onda neka neplatiša kaže ono što je česta pojava ‘ne dam njoj pare’”, kaže Činjarević te ističe da u Hrvatskoj roditelj završava u zatvoru ako kasni sa isplatom.

“Prije četiri godine je tamo usvojen zakon da baka i djed moraju plaćati alimentaciju ukoliko ne plaća njihovo dijete. U Njemačkoj je to regulisano na taj način da je smiješno reći da neko ne plaća alimentaciju, dakle država to reguliše.”

Perić smatra da prije svake sankcije kojom se ide represivno, treba prvo vidjeti kako i na koji način ići preventivno da uopšte ne bi dolazilo do izbjegavanje davanja izdržavanja za djecu. Oni koji to rade, dodaje, trebaju adekvatno zakonski i krivično odgovarati, jer dok god većina tih roditelja misli da im “niko pa čak ni država” ne može ništa, oni će se i dalje ponašati kako se ponašaju.

“Mislim da oduzimanje pasoša, kao putne isprave, je samo jedan u nizu od pokušaja ‘kontrolisanja’ onih koji izbjegavaju svoju obavezu ali krajnje je pitanje ‘šta imaju djeca sa tim koja trebaju hranu, obuću, odjeću, sportske aktivnosti koje isto koštaju, ljetovanje, zimovanje…?’ Mora se naći način da djeca dobiju ono što im pripada, a to je novac u visini određen pravosnažnom sudskom presudom, sa kojim zakonski zastupnik će jedan dio potreba djece moći obezbijediti.”

“Da li roditelj ima pasoš ili nema to djeci neće danas kupiti niti hljeb niti mlijeko”, zaključuje

Izvor: Al Jazeera