Nepalu neophodna međunarodna pomoć

Broj stradalih u razornom zemljotresu koji je zahvatio Nepal raste. Potvrđena je smrt 7.300 osoba.

Međunarodna humanitarna pomoć pristiže na aerodrom Katmandua. Prijeko potrebni šatori i medicinska oprema na putu su ka žrtvama prirodne nesreće, javlja Sohail Rahman, novinar Al Jazeere.

“Riječ je o opremi za postavljanje bolnice sa hirurškim kapacitetom od 20 kreveta, za osnovnu njegu i operativne zahvate- imamo i mobilne timove koji su raspoređeni blizu planina”, kazao je Frederick Demalvoisine, logistički koordinator Ljekara bez granica.

Vlada Nepala nalazi se pod ogromnim pritiskom, optužuju ih za oporezivanje pomoći koja dolazi, te za nedostatak koordinacije i sporu reakciju na pozive za pomoć žrtvama.

Ministar finansija Suman Prasad Sharma je rekao: “Sve što je dolazilo putem zraka ili cesta bilo je oslobođeno poreza.”

Na aerodromu pripadnici vojske Nepala preuzimaju pomoć. Mnoge letjelice spremne su za polijetanje prema najugroženijim provincijama. Šatori su stigli iz Kine.

“Ono što smo vidjeli jeste da se odmah po slijetanju teret registrira,  kako bi se znalo o čemu je riječ, nakon toga se prebacuje u avione poput ovog”, javlja Rahman.

Udaljena područja

Iako je lakše dostaviti humanitarnu pomoć avionima,  problem je što veliki broj žrtava ne živi u blizini aerodroma.

Izvršna direktorica Svjetskog programa za hranu, Ertharin Cousin, rekla je: “Imamo obavezu  prema vladi. Izazovi sa kojima smo se nosili tokom ranih dana krize u smislu limitiranog pristupa riješeni su.”

Područje zahvaćeno katastrofom je ogromno. Najveći broj žrtava živi u malim, izoliranim mjestima.

Lokalne organizacije za pomoć imaju ključnu ulogu u naporima za oporavak.

“Pripadnici krovne nevladine organizacije rade prekovremeno kako bi popunili vreće u kojima se nalaze neophodne stvari. U njima su nekoliko kilograma riže i leće, te ulje, sol, šibice, svijeće i nešto osnovnog pribora za higijenu, kao i deke i odjeća. Širom Nepala postoji 6.000 nevladinih organizacija koje u koordinaciji sa državom i međunarodnim organizacijama rade na tome da pomoć stiže na vrijeme”, javlja Rahman.

Građani Nepala također pomažu jedni drugima. Ono što mnoge zabrinjava jeste nadolazeća sezona monsuna.

Jake padavine očekuju se za šest sedmica, do kada bi trebala biti upotpunjena pomoć ugroženom stanovništvu ove zemlje.

Izvor: Al Jazeera