Nepal nakon potresa: Mrtvačnice prepune, vlast spaljuje tijela

Spasioci nova tijela nalaze i šest dana nakon potresa (Reuters)

Broj žrtava razornog zemljotresa u Nepalu prešao je u petak 6.100, a spasioci nova tijela nalaze i šest dana nakon potresa jačine 7.9 stepeni koji je uništio tu himalajsku državu s 28 miliona stanovnika.

“Mrtvačnice su prepune, pa nam je naređeno da spaljujemo tijela odmah nakon što ih izvučemo iz ruševina”, rekao je Raman Lal, pripadnik indijske spasilačke ekipe koja radi zajedno s nepalskim snagama, prenosi Hina.

Pomoć sporo stiže do zabačenih sela u planinskim dijelovima zemlje, a nepodnošljiv smrad tijela zatrpanih pod srušenim kućama i zgradama u glavnom gradu Kathmanduu otežava povratak stanovnika kućama.

Brojni Nepalci spavaju pod otvorenim nebom od potresa u subotu. Prema podacima UN-a, uništeno je ili oštećeno 600.000 kuća.

Potresom pogođeno osam miliona ljudi

Nepalski ministar finansija Ram Sharan Mahat procijenio je da su najmanje dvije milijarde dolara potrebne za obnovu kuća, bolnica, Vladinih ureda i historijskih građevina te je apelirao na pomoć međunarodne zajednice.

“Ovo je tek početna procjena i trebat će dosta vremena da bi izračunali prave troškove obnove”, rekao je Mahat.

U UN-u kažu da je potresom pogođeno osam miliona ljudi, a najmanje dva miliona će u iduća tri mjeseca trebati šatore, vodu, hranu i lijekove.

Ministarstvo unutrašnjih poslova iznijelo je najnovije podatke po kojima su u zemljotresu poginule 6.124 osobe, a 13.906 ih je povrijeđeno.

Izvor: Agencije