Neonacizam na hebrejski način

Vatikan je izrazio zabrinutost zbog neefikasnosti Izraela u sprečavanju atmosfere mržnje (EPA)

Piše: Mirnes Kovač

Lavinu reakcija je 9. maja, kada je obilježavan Međunarodni dan pobjede nad fašizmom, izazvala osuda koju je na račun desničarskih jevrejskih organizacija izrekao ugledni izraelski pisac Amos Oz. Najpoznatiji izraelski pisac kazao je kako su Izraelci koji stoje iza “price tag” zločina mržnje protiv muslimana i kršćana – “hebrejski neonacisti”, prenio je izraelski dnevnik Haaretz.

Termin “price tag” koristi se za napade koji uključuju vandalizam i uvredljive grafite, a u pravilu su usmjereni na imovinu Palestinaca, koje izvode ekstremni Jevreji reagirajući tako na politike izraelskih vlasti, koje ekstremisti smatraju popuštanjem (poput uništavanja nelegalnih građevina na Zapadnoj obali), a koje ekstremni desničari smatraju protivnim interesima naseljenika.

Izraelski pisac Amos Oz kaže da su Izraelci koji stoje iza zločina mržnje protiv muslimana i kršćana – ‘hebrejski neonacisti’.

Ustvari, kako je to definirao New York Times, a kako i sam naziv govori, taj napad predstavlja “isticanje cijene” prema Palestincima ili čak izraelskim snagama sigurnosti za bilo koju akciju koja je usmjerena prema onome što ekstremni zagovornici ilegalnog naseljavanja palestinskih područja smatraju narušavanjem njihovog projekta i poduhvata. Tim napadima izložene su džamije, crkve, pomirljive izraelske grupe, pa čak i izraelske vojne baze. Ovakve akcije čak osuđuju i izraelski lideri iz šireg političkog spektruma. Već dugi niz godina među najčešćim parolama, koje se u ovim grafitima mogu pročitati, stoje pozivi: “Smrt Arapima!”; “Osveta!”; “Jevreji, probudite se!”…

Međutim, povod za skorašnju osudu (prošli petak) pisca Amosa Oza bili su “price tag” grafiti koji su osvanuli protekle sedmice na nekim jerusalemskim crkvama i manastirima, a usmjereni su protiv posjete pape Franje, koja je najavljena Svetoj zemlji. Papa bi u ovom pohodu od 24. do 26. maja trebao posjetiti Jordan, Zapadnu obalu i Jerusalem. Prvo se 5. maja na zidovima kompleksa Notre Dame u istočnom Jerusalemu pojavio grafit – natpis na hebrejskom “Smrt Arapima i kršćanima i svakom ko mrzi Izrael”.

Neshvatljive poruke mržnje

Latinski partrijarhat u Jerusalemu je ovaj incident označio kao provokaciju koja se dešava nekoliko sedmica pred posjetu Pape Svetoj zemlji. Dodatni razlog za brigu jeste i činjenica da je kompleks vlasništvo Vatikana. Međutim, iako je jerusalemskim policijskim snagama naređena pojačana zaštita kršćanskih bogomolja, novi incident se dogodio već 9. maja i to na drugoj lokaciji, a poruka mržnje je skliznula još dublje u teološke bezdani: “Kralj David je za Jevreje, a Isus je smeće!”

Koliko je izraelska država nemoćna da suzbije ovakve ekstremističke ispade govori i saopćenje zvaničnika Katoličke crkve u Jerusalemu. Oni su odbili savjet jerusalemske policije da uklone transparent koji izražava dobrodošlicu Papi, a koji je istaknut na zgradi koja pripada franjevačkom redu, blizu ulaza Jaffa u Starom gradu. Za taj znak dobrodošlice vrhovnom poglavaru katolika, policija je izrazila bojazan da bi mogao isprovocirati još grafita i incidenata mržnje. Ekstremni jevrejski desničari već duže vrijeme vode žestoku kampanju u kojoj se protive sporazumu koji treba biti potpisan, a prema kojem bi Izrael Vatikanu dao u posjed komoru na drugom spratu, iznad mjesta koje je, prema jevrejskoj tradiciji, grobnica biblijskog kralja Davida.

Za znak dobrodošlice papi Franji – policija je izrazila bojazan da bi mogao isprovocirati još grafita i incidenata mržnje.

U kampanji koja se vodi protiv Crkve ističe se njena uloga tokom Holokausta i Inkvizicije te drugih misionarskih aktivnosti, a u kojima su žrtve bili Jevreji. Kampanja i najavljeni protesti ovih dana, prema procjenama sigurnosnih agencija, mogli bi izazvati nasilje te je crkvenim institucijama upućen savjet da svoje ljude drže unutar građevina.

Vatikan je već izrazio zabrinutost zbog neefikasnosti Izraela u sprečavanju atmosfere mržnje, ali ostaje da se vidi kako će pojedinačni incidenti utjecati na sami tok posjete poglavara Vatikana Svetoj zemlji. Dakako, ova posjeta će biti i izazov za popularnog papu Franju koji je do sada vješto razbijao neke tabue i predrasude. Upravo ta njegova popularnost i jednostavnost sada će naići na test suočavanja sa svim dimenzijama društva za koje mnogi današnji glasovi tvrde da se gradi na politikama aparthejda.

Pseudoreligijsko opravdanje

No, ono što je najviše pogodilo izraelsku javnost jesu upravo kritike iznutra, odnosno od poštovanih javnih ličnosti kao što je pisac Amos Oz. On je u prošli petak otvoreno kazao da su Izraelci koji stoje iza “price tag” napada protiv muslimana i kršćana – “hebrejski neonacisti”. Pokušaj da se ekstremističke grupe terminološki relativiziraju pisac Oz je odbacio, dodavši kako su to “sladunjava imena za čudovišta koja treba nazvati onim što ona jesu”. “Naše neonacističke grupe uživaju podršku brojnih nacionalista ili čak rasističkih zastupnika, kao i rabina koji im daju ono što je, prema mom mišljenju, pseudoreligijsko opravdanje”, objasnio je Oz.

Njegova upotreba samog termina “nacistički” naišla je na žestoku reakciju u Izraelu. Izraelski ministar stanovanja Uri Ariel nazvao je Ozov komentar odvratnim i optužio ga za obezvređivanje Holokausta. Međutim, Oz je odbio povući svoju konstataciju i pojasnio: “Usporedba koju sam napravio u petak je s neonacistima, a ne s nacistima. Nacisti su gradili krematorije i gasne komore. Neonacisti oskrnavljuju bogomolje, tuku nevine ljude i sprejom ispisuju rasističke slogane. To je ono što naši neonacisti čine. Nisam rekao nacisti”, objasnio je svoje stavove Oz.

Nacisti su gradili krematorije i gasne komore; neonacisti oskrnavljuju bogomolje, tuku nevine ljude i sprejom ispisuju rasističke slogane.

Poruke koje se sve učestalije pojavljuju u Svetoj zemlji, a koje su usmjerene na kršćanske i muslimanske zajednice, samo su ekstremni odraz neprihvatljive i kolonizatorske politike Izraela, a koja se već decenijama vodi: tiha judaizacija na koju već godinama upozoravaju vjerski lideri muslimana i kršćana. Muslimanski glasovi su već promukli od poziva da se sveta mjesta Jerusalema, koja pripadaju svim vjerskim tradicijama, zaštite od urušavanja i nasilnog potkopavanja koje, pod geslom arheoloških istraživanja, već dugi niz provode izraelske vlasti na vrlo osjetljivim lokacijama. Sada je red na Papu i Vatikan, ali i na širu međunarodnu zajednicu da učine sve da se očuva duh i raznolikost Jerusalema koji je središnje mjesto pripadnicima tri velike abrahamske tradicije.

Također, ovo je prilika da se ukaže na opasan trend i posljedice koje netrpeljivost prema drugome i drugačijem može izazvati te da imunitet od novih oblika fašizma (u ovom slučaju neonacizma) ne posjeduje ekskluzivno nijedan narod svijeta.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera