Nenad Čanak tvrdi da mu je prijetio Vojislav Šešelj

Ili će država raditi svoj posao, ili ćemo mi morati raditi posao umjesto nje, rekao je Nenad Čanak (Tanjug)

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da mu je lider Srpske radikalne stranke i presuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj pretio da će mu naneti fizičke povrede ukoliko dođe u Skupštinu Srbije te da ga je telohranitelj lidera radikala napao.

Čanak je novinarima u parlamentu rekao da se to dogodilo u sredu ujutro na Televiziji Happy, gde je gostovao, a gde ga je potom, kaže, dočekao Šešelj sa telohraniteljima i počeo da ga vređa najgrubljim uvredama i pretnjama.

“Pošto sam mu biranim rečima uzvratio, napao me je njegov telohranitelj, što je sprečio kolega [Muamer] Zukorlić, koji se nalazio tu prisutan, i pomogao mi da izađem iz te televizije”, tvrdi Čanak.

‘Šešelj ponovo dovlači batinaše’

Lider LSV-a je ispričao da je Šešelj, za kojeg je rekao da je “osuđeni ratni zločinac i zlikovac Šešelj dr Vojislav, koji je, sticajem nesrećnih okolnosti, poslanik u parlamentu”, ponovo počeo da dovlači batinaše da plaše ljude i da prete.

“Mene su, eto, fizički napali. Zahtevam od Ministarstva unutrašnjih poslova da privede njegovo takozvano obezbeđenje, da se počinioci identikifuju, a Šešelj dr Vojislav da bude izložen primeni zakona kojim mu se oduzima mandat poslanika da bi mogao da odgovara za uvrede i pretnje upućene ne samo meni, nego i nizu drugih kolega”, rekao je Čanak.

On je poručio da će, ukoliko MUP i drugi pravosudni organi to ne urade, “biti prinuđeni da se branimo kao što smo to činili 90-tih, što nikome nije u interesu”.

“Ili će država raditi svoj posao, ili ćemo mi morati da radimo posao umesto nje”, kazao je Čanak.

Njego LSV je dan ranije objavila saopštenje kojim je osudila uvrede i pretnje koje su poslanici Šešeljevog SRS-a u Narodnoj skupštini Srbije uputili poslanici Demokratske stranke Aleksandri Jerkov, navodeći da je to još jedan dokaz da je SRS “zločinačka organizacija” i da Šešelju, a i svima iz te stanke, nije mjesto u parlamentu.

Napad na Aleksandru Jerkov

Prethodno su stranačke kolege Aleksandre Jerkov saopštile da su joj poslanici SRS-a prišli u parlamentu i najbrutalnije je vređali i pretili da će joj “razbiti njušku”, a Jerkov je na Twitter nalogu objavila fotografiju pisane poruke s uvredljivim sadržajem koja ju je dočekala u skupštinskoj sali.

Reakcija radikala usledila je nakon što je Jerkov u skupštini Srbije postavila pitanje kada će Šešelju, koji je pred Haškim tribunalom osuđen za ratni zločin, biti oduzet mandat, odnosno kada će biti primenjen Član 88. Zakona o izboru narodnih poslanika, u kome se navodi da poslaniku prestaje mandat pre vremena ako je sudskom odlukom osuđen na kaznu zatvora u trajanju najmanje od šest meseci.

“Ratni zločinac Vojislav Šešelj je prošle srede, pravosnažnom sudskom odlukom, osuđen kaznom zatvora od 10 godina. Tom čoveku nije mesto u Skupštini. Sramota je da osuđeni ratni zločinac predastavlja građane Srbije, a da ne pričam kako je to za one ljude koji su bili žrtve njegove politke”, rekla je tom prilikom Jerkov.

Ona je pitala da li će biti zaštićeni poslanici DS-a kojima je Šešelj pretio i osvrnula se na navode Šešelja da će “razbiti njušku” svakom ko kaže da je ratni zločinac.

Pravosnažna presuda od 10 godina

Predsednik SRS-a Vojislav Šešelj pravosnažno je osuđen na deset godina zatvora za zločine protiv čovečnosti.

Odluku je donelo sudsko veće Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu.

Šešelj je osuđen za podsticanje na ratne zločine počinjene u Vojvodini.

Predstavnici Vlade Srbije za sada se nisu oglašavali o pretnjama radikala.

Izvor: Agencije