Nemuslimani posjećuju džamije u Britaniji

Više od 20 džamija u Velikoj Britaniji otvorilo je svoja vrata, želeći javnosti da pokažu pozitivnu stranu islama.

Muslimanski savjet Britanije izrazio je zabirnutost zbog jačanja netrepeljivosti prema muslimanima od prošlog mjeseca, kada je 17 osoba poginulo u napadima u Francuskoj.

Jednu od džamija posjetio je Al Jazeerin reporter Tim Friend nakon što je, od napada u Parizu, više džamija u Londonu primilo prijeteća pisma i e-mailove.

Dan otvorenih vrata bio je pokušaj da se javnosti pokaže realnost islama.

Mnogi nemuslimani su došli kako bi s vodičem obišli džamiju u Istočnom Londonu, jednu od najvećih u Britaniji. Među njima, tri generacije porodice Mole.

“Razumni ljudi mogu vidjeti šta je zaista islam, kao i šta su kršćanstvo i judaizam. Vide šta se nalazi ispod površine, shvataju da te religije imaju mnogo toga zajedničkog”, kaže John Mole, stanovnik Londona.

“Želio sam doći i obnoviti svoje znanje o religijama i tradicijama, ali i dovesti svog sina. Za njega je ovo potpuno normalno”, dodaje Alex Mole.

Islamofobija kao dio svakodnevice

Za neke od vjernika koje su upoznali članovi porodice Mole, islamofobija je dio svakodnevice.

“Nasumično me provjeravaju na aerodromu, ‘nasumično’ me kontrolišu kad žele. Definitivno ima stereotipa, ali željeli smo ljudima pokazati da smo normalni poput svih ostalih. Zato su vrata ove džamije otvorena”, navodi vjernik Usman Ali.

“Odnosi između Muslimanskog vijeća i britanske vlade nedavno su zahladnjeli kad su ministri predložili da vjernici jasnije pokažu da je islam dio britanskog identiteta. Pojedine muslimanske vjerske vođe izjavile su da to zvuči kao argument ekstremne desnice”, javlja Tim Friend.

Mnogi posjetioci nikada ranije nisu bili u džamiji. Vjerske vođe smatraju da bi Vlada trebala slijediti njihov primjer gradnje razumijevanja i povjerenja.

“Voljeli bismo da i oni učine više, da se pobrinu da jednako tretiraju različite zajednice. Stalno radimo na tome i nadamo se da ćemo uspjeti”, kaže Shuja Shafi iz Muslimanskog vijeća Britanije. 

Ipak, da bi se tenzije ublažile, trebaće više od jednog, nabrzinu organizovanog dana otvorenih vrata. Ipak, svi se slažu da je ovo dobar početak.

Izvor: Al Jazeera