Nemmoucheu doživotni zatvor za ubistva 2014. godine

Apelacioni sud u Briselu zaključio je kako kod Mehdija Nemmouchea ne postoji žaljenje u odnosu na žrtve (EPA)

Francuz Mehdi Nemmouche, koji je proglašen krivim za četiri “teroristička ubistva” počinjena 2014. godine u Jevrejskom muzeju u Briselu, osuđen je u noći s ponedjeljka na utorak na doživotni zatvor, prenose agencije.

Nemmouche (33) je prošli četvrtak proglašen krivim za ubistvo četiri osobe u muzeju u Briselu, koje je počinio 24. maja 2014. godine, nakon što se vratio iz Sirije.

Ubio je izraelski par, Francuskinju koja je volontirala u muzeju i belgijskog člana osoblja, koji je preminuo nekoliko dana kasnije.

Napad za koji je osuđen Nemmouche smatra se prvim napadom nekog stranog borca s evropskim državljanstvom koji se vratio iz Sirije.

Nedostatak žaljenja za žrtve

Apelacioni sud u Briselu, nakon osam sati rasprave, zaključio je kako kod Nemmouchea apsolutno ne postoji žaljenje u odnosu na žrtve, kako zločin nosi antisemitska obilježja, da je počinitelj opasan i kako se radi o “egocentričnom i narcisoidnom” čovjeku.

“Ponašanje optuženog obilježava potpuni nedostatak žaljenja prema žrtvama tog čina… Njegov stav pokazuje kako u uopće ne shvata težinu svojih djela”, kazao je sud.

Drugi Francuz Nacer Bendrer, koji je također proglašen krivim zbog pomaganja Nemmoucheu, dobio je 15-ogodišnju zatvorsku kaznu.

Vjeruje se kako je Nemmouche otputovao u Siriju 2013. godine kako bi prošao obuku i borio se na strani oružane grupe Islamska država Irak i Levant – ISIL.

Izvor: Agencije