Nema većine za izbor predsjednika Skupštine

Konstitutivna sjednica Skupštine Kosova zakazana je za četvrtak, a na dnevnom redu je i izbor predsjednika parlamenta. Do sada nijedna parlamentarna grupa nije osigurala podršku 61 od 120 zastupnika, koliko je i potrebno za izbor predsjednika Skupštine.

Međutim, to nije jedini problem s kojim će se suočiti zastupnici u njihovom prvom zasjedanju. Srednji red u Kosovskoj Skupštini posljednjih sedam godina bio je rezerviran za zastupnike najveće parlamentarne grupe Demokratske partije Kosova.

I uz činjenicu da je ova stranka na posljednjim izborima dobila najveći broj glasova, njeni zastupnici, prema odluci Predsjedništva Skupštine, trebali bi u ovom mandatu sjediti na mjestima gdje su do sada bili zastupnici opozicije.

Razlog za to je dogovor tri do sada opozicione stranke koje se upisuju kao jedinstvena parlamentarna grupa, time i najveća u Skupštini, javlja iz Prištine reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj. Prema Ustavu Kosova, najveća parlamentarna grupa dobija pravo predložiti kandidata za predsjednika Skupštine.

Opozicija stvorila veću grupaciju

“Prvi problem s kojim ćemo se suočavati sutra je gdje će poslanici sjediti. To može dovesti do toga da se onemogući konstituiranje skupštine u cjelini. Ako se taj problem sutra prevaziđe, onda ćemo se suočiti s drugim tehničkim problemom, a to je ko može predložiti kandidata za predsjednika Skupštine. I tu vjerujem da može doći do bojkota iz jednog ili drugog bloka, ako i sutra obje strane budu imale potpuno suprotne stavove”, kaže Fisnik Korenica iz Grupe za pravne i političke studije.

Analitičar i novinar Astrit Gashi kaže da će se na sutrašnjoj sjednici vidjeti stvarni odnos snaga u Skupštini i da li bilo koja strana uskoro može formirati vladu. Smatra da je nemogućnost stvaranja stabilne koalicije dovela do rasta tenzija na kosovskoj političkoj sceni.

“Ne verujem da će sutra doći do fizičkih sukobljavanja oko rasporeda sjedišta, ali suočavamo se s situacijom u Skupštini gdje grupa koja je nakon izbora izašla kao najveća parlamentarna grupa, odlukom Predsedništva Skupštine, nije više najveća, jer je opozicioni blok stvorio veću grupaciju”, kaže Gashi.

I u slučaju da dođe do prijedloga za kandidata za predsjednika Skupštine, nijedna koalicija još se nije izjasnila da je osigurala 61 od 120 zastupničkih mjesta, koliko je potrebno za izbor predsjednika Skupštine.

Izvor: Al Jazeera