Nema spajanja Renaulta, Nissana i Mitsubishija

Tri proizvođača automobila suočavaju se s nevoljama zbog pandemije korona virusa (EPA)

Kompanije Renault, Nissan i Mitsubishi isključile su mogućnost eventualnog spajanja i saopćile da će umjesto toga tješnje sarađivati na razvoju vozila kako bi smanjile troškove i spasile svoj poljuljani savez, javlja Reuters.

Tri proizvođača automobila suočavaju se s nevoljama zbog pandemije korona virusa koja ih je zatekla baš u vrijeme kad su pokušavali preoblikovati svoje partnerstvo nakon hapšenja, a zatim i smjene bivšeg generalnog direktora Carlosa Ghosna 2018, koji je bio glavni arhitekt tog partnerstva.

Njegovo zalaganje za spajanje Nissana i Renaulta zateglo je odnose između francuskih i japanskih proizvođača automobila, a novi plan te alijanse skrojen je tako da posluži kao mirovni sporazum za rješavanje dugogodišnjih tenzija, rekli su izvori iz višeg menadžmenta za britansku agenciju.

“Ne postoji plan za spajanje naših kompanija. Naš model danas je prilično prepoznatljiv, ne treba nam spajanje da bismo bili efikasni”, izjavio je predsjednik Renaulta Jean-Dominique Senard na konferenciji za novinare na predstavljanju nove strategije saveza.

Dionice Renaulta nakon te izjave skočile su za gotovo 20 posto, prenosi Tanjug.

Kompanije sada imaju za cilj ostvarivanje ušteda sistematičnijom podjelom svoje proizvodnje po tzv. sistemu vođa–sljedbenik, pri čemu je jedna kompanija vodeća za određeni model vozila i teritoriju, a druga je prati.

Udjeli u vlasništvu

Renault posjeduje udio od 43 posto u Nissanu, dok japanska firma ima 15 posto vlasništva u francuskoj kompaniji, ali bez glasačkog prava. Nissanovi rukovodioci snažno su se protivili Ghosnovim naporima za potpuno spajanje.

Kompanije su iznijele malo detalja o tome kakve efekte očekuju od nove strategije u kratkom roku, s obzirom na to da se automobilska industrija bori s oštrim padom zbog pandemije i pritiscima za razvoj vozila koja manje zagađuju.

One su u zajedničkom saopćenju navele da imaju za cilj proizvoditi gotovo polovinu vozila po novom modelu “vođa–sljedbenik” do 2025. i da se nadaju da će po toj shemi smanjiti ulaganja po modelu do 40 posto.

Predviđaju i da će obim vozila koje proizvode opasti za 20 posto do 2025, ali nisu navele koliko će radnih mjesta biti izgubljeno uslijed najavljenih promjena načina rada.

Nissan će sada preuzeti vodeću ulogu u Japanu, Kini i Sjevernoj Americi, a Renault će biti nadležan za Evropu, Rusiju, Južnu Ameriku i sjevernu Afriku, dok će Mitsubishi biti zadužen za tržišta jugoistočne Azije i Okeanije, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije