Nema saglasnosti o svim pitanjima koja se tiču migracija

Rasprava o migracijama je pokazala da se ne moramo slagati oko svega, kazao je Donald Tusk (EPA)

Među zemljama članicama Evropske unije i dalje nema saglasnosti po svim pitanjima u vezi s migracijama, ali su sve složne da je glavni cilj zaustavljanje ilegalnih migracija i svi su spremni raditi na jačanju vanjskih granica i poboljšanju saradnje s trećim zemljama, izjavio je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk.

“Rasprava o migracijama je pokazala da se ne moramo slagati oko svega, ali se slažemo oko glavnog cilja, to jest zaustavljanja ilegalnih migracija u Evropu”, rekao je on nakon završetka neformalnog samita EU-a na kojem su glavne teme bile migracije, unutrašnja sigurnost i Brexit.

Tusk kaže da je samit protekao u konstruktivnoj atmosferi i da postoji spremnost da se nastavi raditi na onome što ujedinjuje i što je već donijelo rezultatate, a to znači jačanje vanjskih granica i jačanje saradnje s trećim zemljama.

Dogovoren samit EU – Arapska liga

Rekao je da je, zajedno s austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom, počeo dijalog s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom al-Sisijem i da za to imaju podršku svih čelnika zemalja članica EU-a.

Najavio je razgovore i s drugim afričkim zemljama u predstojećih nekoliko sedmica te potvrdio da je dogovoren samit EU – Arapska liga u februaru iduće godine u Kairu.

Tusk je, u pogledu unutrašnje sigurnosti, rekao da postoji odlučnost da se podrži ideja Komisije za jačanje Evropske granične i obalne straže, ali i da postoje neka pitanja koja će trebati razjasniti u pogledu suverenosti zemalja članica i veličine Frontexa, agencije EU-a za nadzor granica.

Evropska komisija je prije nekoliko dana predložila znatno jačanje Frontexa, kako bi ta granična agencija postala prava Evropska obalna i granična straža.

Predloženo je povećenje broja pripadnika te agencije sa sadašnjih 1.500 na 10.000 pripadnika do 2020. godine.

Pripadnici Evropske granične i obalne straže mogli bi, po prijedlogu EK-a, provoditi zadatke za koje su potrebne izvršne ovlasti provjeru identiteta, odobravanje ili odbijanje ulaska na vanjskim granicama, presretanje osoba na granici, kako bi se osigurala njihova puna operativnost.

Mađarska i južne članice EU-a skeptične

Dio zemalja članica, Mađarska i južne članice EU-a, skeptične su prema tom prijedlogu, jer bi mogao zadirati u suvereno pravo država članica da kontroliraju svoje granice.

Predsjednik EK-a Jean-Claude Juncker je kazao da je po tom pitanju “optimista” i da očekuje dogovor o jačanju Frontexa do kraja godine.

Tusk je rekao da također postoji saglasnost za borbu protiv svih oblika hibernetičkog kriminala, manipulacija i dezinformacija.

Izvor: Agencije