Nema promjene formata dijaloga Srbije i Kosova

Mogherini kaže kako je potrebno da se postigne pravno obavezujući sporazum (EPA)

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrizi izjavio je u petak da je stav Unije jasan i da nema promjene formata u dijalogu između Srbije i Kosova.

Odgovarajući na pitanje da prokomentira “poziv izvjestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Davida McAllistera da se Rusija i SAD uključe u dijalog”, rekao je da je stav EU-a vrlo jasan, da je Unija tu da pomogne dijalog između dvije strane i da to radi po mandatu koji je dobila od Generalne skupštine Ujedinjenih naroda.

“Znači, nema apsolutno nikakve promjene formata. Zalažemo se da se postigne pravno obavezujući održiv sporazum, u skladu s međunarodnim pravom. To je rekla i visoka predstavnica [EU-a] Federica Mogherini u UN-u. Dodala je da, između ostalog, od članica UN-a očekuje podršku tom sporazumu kad on bude postignut”, rekao je Fabrizi, prenosi Tanjug.

‘Takse treba suspendirati’

McAllister je nedavno rekao da EU namjerava ostati posrednik u dijalogu Kosova i Srbije, ali i da ima smisla da Rusija i SAD budu uključeni u političku debatu o tome kako krenuti naprijed.

Na pitanje kako je moguće da Vlada Kosova i dalje ne ukida 100-postotne takse na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine Fabrizi je podsjetio da EU od početka traži ukidanje taksi, koje ne doprinose dijalogu, i da bi se taj čin morao suspendirati kako bi dijalog mogao biti nastavljen.

“To je i Mogherini rekla u New Yorku i podvukla da je potrebno da se postigne pravno obavezujući sporazum, u skladu s međunarodnim pravom”, rekao je Fabrizi.

Izvor: Agencije