Nema prodaje izraelskih aviona F-16 Hrvatskoj

Damir Krstičević je kazao kako je Hrvatska 'sve napravila ispravno' (Igor Soban / Pixsell)

Izrael je službeno izvijestio hrvatsko Ministarstvo odbrane da ne može dobiti odobrenje Sjedinjenih Američkih Država za isporuku zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj, izjavio je u četvrtak ministar obrane Damir Krstičević, čime je službeno potvrđeno da je propao posao oko kupnje tih aviona.

Nakon razgovora s izraelskim kolegama, “mogu vas izvijestiti da je Država Izrael službeno izvijestila Ministarstvo obrane da, suprotno preuzetoj odgovornosti, ne može ishoditi odgovarajuće odobrenje SAD-a za isporuku izraelskih aviona F-16 Barak Hrvatskoj”, kazao je Krstičević na konferenciji za medije u Zagrebu.

“S obzirom na tu činjenicu, Ministarstvo će predložiti Vladi donošenje odgovarajućih odluka”, poručio je ministar i dodao kako nije potpisan nikakav sporazum između dvije države i da nema financijske štete za Zagreb.

Nema odgovornosti hrvatske strane 

Krstičević je zaključio kako je Hrvatska “sve napravila ispravno” i da za “ovu neočekivanu komplikaciju” nema nikakve odgovornosti s hrvatske strane, niti je Zagreb mogao utjecati na nju.

Izaslanstvo Države Izrael, predvođeno generalnim direktorom ministarstva obrane Udijem Adamom, stiglo je ranije u četvrtak u službeni posjet Hrvatskoj, na sastanke na kojima je razgovaralo o projektu nabave višenamjenskog borbenog zrakoplova.

Uoči dolaska izaslanstva, hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak, na sjednici Vlade, kako ne postoji nikakva šteta za Hrvatsku vezano za nabavu izraelskih F-16 Barak zrakoplova, jer nije potpisan nikakav kupoprodajni ugovor, te istaknuo da odluku o nabavci zrakoplova Vlada može i poništiti, ako se pokaže da ovaj projekt neće moći biti završen.

“Kupoprodajnog ugovora nema, nije potpisan, nema nikakve štete za Hrvatsku. Naprotiv, ono što možemo reći jest da smo napravili sve u dobroj vjeri, temeljem dužne pažnje koju je stručni tim tada ovoj temi posvetio”, kazao je Plenković.

“Ukoliko se pokaže da ovaj projekt, kako smo ga zamislili, neće moći biti završen na temelju odluke od 29. ožujka, Vlada tu odluku, kao što ju je donijela, može i poništiti”, dodao je.

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević ponovio je u četvrtak kako je Izrael trebao dobiti konačno odobrenje SAD-a za prodaju zrakoplova Hrvatskoj, istaknuvši kako na današnjem sastanku od predstavnika izraelskog Ministarstva obrane želi čuti mogu li to učiniti ili ne.  

Hrvatska je vodila proces nabave višenamjenskog borbenog zrakoplova na iznimno transparentan način i vodila se isključivo hrvatskim nacionalnim interesima, ustvrdio je Krstičević dodavši kako će na današnjem sastanku vidjeti što će reći predstavnici izraelskog Ministarstva obrane.

“To je bila njihova odgovornost, oni su dobili predodobrenje i sada su trebali dobiti konačno odobrenje za prodaju aviona F-16 Barak Hrvatskoj. Želim čuti mogu li to i ako ne mogu koji su razlozi zašto ne mogu”, rekao je Krstičević novinarima uoči sjednice Vlade.

Još jednom je ustvrdio kako je govorio istinu o tzv. non-paperu, dokumentu u kojem je SAD navodno upozorio Hrvatsku da ne može dobiti onakve zrakoplove kakve je dogovorio s Izraelom istaknuvši da Hrvatska posjeduje službenu usmenu i pismenu korespodenciju SAD-a i Hrvatske.

Krstičević: Ispravna samo tri MiG-a 21

“Ona je za mene relevantna i ima težinu”, kazao je i ponovio kako nikada nije vidio non-paper.

Podsjetio je kako su SAD dale Izraelu i Grčkoj predodobrenje da se mogu javiti na hrvatski natječaj, a nakon što je na natječaju izabrana izraelska ponuda Izrael je SAD-u uputio zahtjev za konačno odobrenje.

“Isključiva je odgovornost Države Izrael da to osigura”, poručio je.

Smatra kako u tome nema njegove odgovornosti jer je sa svojim timom učinio sve da Hrvatska kroz međunarodni natječaj dobije priliku dobiti potrebni borbeni zrakoplov. 

“Hrvatska nije ništa kriva, sve smo napravili ispravno, postavili sva potrebna pitanja i imali sva potrebna jamstva”, dodao je.

Na pitanje je li normalno da predsjednica Republike kao vrhovna zapovjednica OS RH javno govori koliko MIG-ova 21 leti ili ne, podsjetio je da su ugovori o njihovoj modernizaciji potpisani 2013. godine i oni su trebali letjeti 800 sati sve do 2024. godine.

“Činjenica je da oni ne lete i da su na zemlji. Hrvatska u ovom trenutku ima ispravna samo tri MIG-a 21”, rekao je Krstičević dodavši kako je netko odgovoran zašto je remont MIG-ova tako napravljen.

Prodaja izraelskih F-16 Barak, kako se sve češće može čuti iz političkih, ali i stručnih krugova, propala je, a prema pisanju izraelskih medija, izraelsko izaslanstvo će to u Zagrebu i potvrditi te se ispričati zbog propalog posla.

Očekuje se kako bi ovaj posjet mogao pojasniti zbog čega je došlo do toga da, kako se čini, od prodaje zrakoplova Hrvatskoj neće biti ništa.

Grabar-Kitarović: Ne postoji papir upozorenja

Izrael i Hrvatska sklopile su kupoprodajni ugovor vrijedan blizu 400 milijuna eura za 12 zrakoplova F-16 Barak, odnosno modificirane izraelske verzije originalno američkih zrakoplova.

Američka strana, međutim, pristaje na transfer trećoj strani samo ‘ogoljenih’ letjelica, iz kojih bi bile uklonjene sve izraelske nadogradnje.

Hrvatska na to nije htjela pristati i dala je do 11. siječnja rok Izraelcima da se izjasne o tome mogu li ispoštivati ugovor onako kako je potpisan ili će odabir biti poništen.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu je rekla kako ne postoji papir kojim se upozoravalo da postoje problemi u vezi nabave izraelskih zrakoplova i da je izgubljeno dragocjeno vrijeme, a u ovom trenutku zbog problema pri nabavi ne vidi odgovornost nikoga u Hrvatskoj. 

“Ovih dana se diglo previše prašine. Ne postoji papir u kojem bi se upozoravalo da postoje problemi u odnosu na izralesku ili bilo koju drugu ponudu. Ja i moj Ured nismo sudjelovali u evaluaciji i čitanju tih ponuda, već smo održali sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost gdje nam je stručno povjerenstvo predstavilo sve opcije te je prihvaćeno kako je najbolja opcija ona izraelska. O toj sjednici postoji stenogram. Ako netko ima dvojbi, dajem suglasnost da se stenogram deklasificira kako bi se vidjelo da su postavljena sva pitanja koja su bila dvojbena”, rekla je predsjednica Republike koja danas u Čakovcu prisustvuje obilježavanju obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 100. obljetnice pripojenja Međimurja matrici domovini.

Istaknula je da nije bilo nikakvih indicija da će biti problema i de su svi znali da će biti potrebna dozvola transfera tehnologije trećoj strani, ali da se na to obvezao Izrael, dok su američki dužnosnici uvjeravali kako su htjeli potvrditi da za Hrvatsku neće biti skrivenih troškova. 

“Za probleme sam saznala u studenom, ali do tada nitko relevantan nije govorio o problemima u transferu. Hrvatska ne može utjecati na prijepore između SAD-a i Izraela. O svemu me je obavijestio ministar [obrane, Damir] Krstičević, koji me je izvijestio da u četvrtak dolazi izraelska delegacija kada će se saznati odluka Izraela”, rekla je.

Mediji o non-paperu

Zagrebački Jutarnji list u nedjelju je objavio kako je državni i vojni vrh najmanje “godinu dana bio upoznat sa stajalištima i uvjetima SAD-a o prodaji izraelskih borbenih zrakoplova F-16 Barak”.

Ministarstvo obrane Hrvatske (MORH), reagirajući na medijske izvještaje, priopćilo je da ne postoji nikakav non-paper dokument u kojem se Hrvatsku upozorava da joj se ne odobrava kupovina izraelskih zrakoplova.

“Ministarstvo obrane arhivira zaprimljene akte, tako i akte i korespondenciju sa zemljama ponuđačima u postupku nabave višenamjenskog borbenog aviona”, istaknuo je MORH u kratkom priopćenju.

Portal Obris, koji se bavi pitanjima obrane i sigurnosti, objavio je u srijedu dijelove onoga za što tvrdi da je tzv. non-paper.

Navode kako im je iz više izvora potvrđeno njegovo postojanje, da on nosi datum 17. siječnja 2018. te da je bio adresiran na Vladu RH, MORH i Ured predsjednice te da se radi o neslužbenom dokumentu, odnosno zabilješci pomoću koje “Vlada SAD želi da Hrvatska ima potpunu sliku o svim elementima programa F-16, kako bi Hrvatska mogla doći do informirane odluke/izbora”.

Bez da išta brani ili diktira, kako navode, dokument na dvije stranice i u pet točaka ukratko upozorava na: ‘1) preporučenu satnicu i korake za dobivanje kvalitetnog uvida u tehničko stanje konkretno ponuđenih izraelskih i grčkih rabljenih aviona F-16’, ‘2) niz pitanja koja bi Hrvatska trebala postaviti Izraelu i Grčkoj, a tiču se strukture samih ponuđenih aviona, njihove avionike, kao i stanja motora, zemaljske opreme te rezervnih dijelova i obuke’, ‘3) mogući timeline cijelog hrvatskog posla nabave izraelskih ili grčkih rabljenih F-16’, ‘4) preporučenu satnicu i korake potrebne za kvalitetan uvid u ponudu novih aviona F-16V blok 70/72’ i ‘5) mogući timeline cijelog posla pribavljanja novih američkih F-16V za Hrvatsku’.

Ono što je možda najvažnije, kako ocjenjuje Obris, jest to je da je SAD, kako navode, smatrao da se detaljan uvid u tehničko stanje ponuđenih rabljenih F-16 te ishođenje potrebnih dozvola za prijenos tehnologije trećoj strani (Third Party Transferili TPT), kao i izbor izvođača svih potrebnih radova, trebao obaviti prije donošenja konačne odluke.

Izvor: Agencije