Nema preživjelih u padu indonezijskog aviona

Tijela 54 putnika i članova posade aviona koji se srušio u nedjelju u izoliranom planinskom području na istoku Indonezije pronašle su spasilačke ekipe na licu mjesta, gdje se nalazi potpuno uništena letjelica.

Ta je avionska nesreća regionalne prijevozne tvrtke “Trigana Air” treća u manje od godinu dana u toj zemlji jugoistočne Azije, što je slaba bilanca aeronautičke sigurnosti.

Pronađena je i crna kutija.

Avion koji je povezivao dva grada u istočnoj pokrajini Papua “potpuno je uništen”, kazao je direktor nacionalne agencije za istragu i sigurnost Bambang Soelistyo nakon dolaska spasioca na lice mjesta.

“Sve je u komadima, a dio aviona je spaljen”, rekao je on.

Pretpostavlja se da je letjelica udarila u vrh planine.

Pronađena tijela svih žrtava

Glasnogovornik Ministarstva prometa J. A. Barata izjavio je kako nema preživjelih i da je pronađeno svih 54 tijela.

Fotografije s lica mjesta prikazuju čistinu u gustoj šumi sa stablima pocrnjelim od vatre i olupinama razbacanim po tlu.

Avion koji je prevozio 44 odrasle osobe, petero djece i pet članova posade, svi Indonezijci, kako se čini, srušio se zbog lošeg vremena u planinama Bintang, u izoliranoj šumi bez kopnenog pristupa.

“Trigana” se od 2007. godine nalazi na europskoj listi zabranjenih kompanija zbog loših sigurnosnih uvjeta.

U avionu se nalazilo i 470.000 dolara, namijenjenih za pomoć siromašnim selima, ali zasad nema naznaka da pad letjelice ima veze sa tim novcem, prenijele su agencije.

Izvor: Al Jazeera i agencije