Nema prepreka izručenju Azre Bašić BiH

Bašić je osumnjičena da je tokom 1992. godine učestvovala u mučenju i ubijanju Srba iz Dervente (AP)

Savezni sud u američkoj državi Kentucky utvrdio je da nema prepreka izručenju hrvatske državljanke Azre Bašić Bosni i Hercegovini, gdje je osumnjičena za ratne zločine nad Srbima, prenose lokalni američki mediji.

Odlukom koju je potpisao sudac Robert Wier utvrđeno je da postojeći međunarodni sporazumi omogućavaju njeno izručenje.

Bašić (53), koja je rođena Hrvatskoj i živi u američkoj saveznoj državi Kentucky, osumnjičena je da je učestvovala u mučenjima i ubistvima Srba iz Dervente, od aprila do juna 1992. godine.

Sumnjiči se da je sama ubila jednog zatvorenika i zlostavljala druge zatvorenike tako da ih je, prema iskazima 26 svjedoka koje su sudu dostavili tužitelji, u logorima na području Dervente prisiljavala da piju ljudsku krv i benzin i tjerala da kleče na razbijenom staklu.

Uvjerljivi dokazi

Sudija Wier je ocijenio da su dokazi koje je prikupilo tužiteljstvo BiH uvjerljivi, te da nema prepreka izručenju. Tako je odbacio sve prigovore optužene na izručenje.

Konačnu odluku o izručenju donosi State Department.

Bašić, pod različitim imenima, već duže vrijeme živi u Sjedinjenim Američkim Državama gdje je uhapšena u martu prošle godine na osnovu potjernice iz BiH izdane 2006. godine.

Izvor: Agencije