Nema odgode početka školske godine u Federaciji BiH

Nastava u Kantonu Sarajevo, Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu počet će 1. septembra, a u ostalim kantonima 7. septembra (EPA)

Učenici osnovnih i srednjih škola u entiteu Federacija Bosne i Hercegovine u školske klupe će sjesti 1. ili 7. septembra, u zavisnosti od ranijih odluka resornih ministarstava u kantonima, zaključeno je na sastanku kantonalnih ministara obrazovanja u petak u Konjicu.

Nadija Bandić, pomoćnica federalnog ministra obrazovanja, u izjavi za medije navela je da je ovakva odluka donesena nakon “redovne i kvalitetne komunikacije” zdravstvenih stručnjaka i prosvjetnih radnika.

Kazala je da odluku o eventualnoj obustavi nastave mogu donijeti kantonalna ministarstva obrazovanja u slučaju piotrebe, prenosi Anadolija.

“Takve odluke eventualno će se donositi na osnovu procjena epidemiologa, u zavisnosti od epidemiološke situacije. Učenici s hroničnim oboljenjima i oni koji u užim porodicama imaju srodnike koji imaju ovakva oboljenja nisu u potrebi da pohađaju nastavu, a odgojno-obrazovne ustanove u tim slučajevima morat će obezbijediti druge vidove pohađanja nastave”, izjavila je Bandić.

Najmanji riziko za djecu i nastavnike

Član Kriznog štaba Ministarstva zdravlja Federacije Bosne i Hercegovine Goran Čerkez rekao je da je jako važna volja i opredijeljenost svih ministara po kantonima da postupe po zaključcima sastanka u Konjicu.

“Trudimo se napraviti model s najmanjim rizikom za djecu i nastavnike. Na dobrom smo putu i smatram da smo donijeli dobre odluke. U svim kantonima i u svim školama će se primjenjivati iste higijensko-epidemiološke mjere”, najavio je on.

Sastanku u Konjicu opravdano nije prisustvovao ministar obrazovanja Unsko-sanskog kantona, a razlog je migrantska kriza i problemi koje je sa sobom donijela, ali je i on, prema Čerkezovim riječima, saglasan sa svim današnjim zaključcima.

Nastava u Kantonu Sarajevo, Tuzlanskom kantonu i Zeničko-dobojskom kantonu počet će 1. septembra, a u ostalim kantonima 7. septembra.

Izvor: Agencije