May: Britanija odlazi iz Unije i ako ne bude dogovora o Brexitu

Lideri Evropske unije odlučili su da će u novembru biti održan još jedan samit na ovu temu (EPA)

Velika Britanija se priprema napustiti Evropsku uniju i u slučaju da sporazum o uslovima njenog odlaska ne bude postignut, odnosno ako joj se prijedlog ne učni prihvatljivim, izjavila je u četvrtak britanska premijerka Theresa May.

Ona je rekla da će se jedino složiti s prijedlogom za irsku granicu ukoliko se on odnosi na cijelu Veliku Britaniju, prenio je Reuters.

“Ukoliko nema dogovora o uslovima prihvatljivim Velikoj Britaniji, onda se spremamo da sporazuma neće ni biti”, rekla je May na konferenciji za novinare u Salzburgu, nakon sastanka s liderima EU-a.

Dodala je, međutim, da vjeruje da može biti postignut dobar sporazum.

Bez napretka na susretu u Salzburgu

“Vjerujem da postoji velika želja da se sjedne i osigura sporazum”, navela je ona.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk je istakao da će trenutak istine za pregovore o Brexitu biti samit EU-a u oktobru.

“Ako tada ne uspijemo formulirati neki okvir za sporazum i ako ne bude efikasnih pregovora u oktobru, onda nema razloga niti organizirati najavljeni vanredni samit u novembru”, rekao je Tusk.

Velika Britanija i njeni partneri iz EU-a ni u četvrtak, drugog dana neformalnog samita lidera EU-a u Salzburgu, nisu uspjeli postići napredak u pregovorima o Brexitu, uglavnom zbog neprevaziđenih razlika oko toga kako na najbolji način izbjeći uspostavljanje čvrste granice u Irskoj.

U međuvremenu su lideri EU-a odlučili su da će biti održan još jedan samit na ovu temu, 17. i 18. novembra, javlja Reuters, pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore.

Nada u novi referendum o Brexitu

Prema navodima evropskih zvaničnika, još treba biti postignut dogovor u vezi s nekim detaljima oko vremena organiziranja dodatnog samita, na kojem se Unija i Velika Britanija nadaju da će postići dogovor o Brexitu.

Kako je izlazak Velike Britanije iz EU-a, zakazan za 29. mart 2019. godine, na pomolu, sve je veća zabrinutost da dogovor o odnosu nakon Brexita neće biti postignut na vrijeme da se obezbijedi lak i miran izlazak Velike Britanije iz Unije, objašnjava AP.

Dva neimenovana lidera EU-a se nadaju da će Velika Britanija održati još jedan referendum o Brexitu, na kojem bi građani donijeli drugačiju odluku nego 2016. godine.

Svi lideri, uključujući britansku premijerku Theresu May, očajnički žele riješiti najveći britansku zagonetku – kako da se roba nastavi slobodno kretati između Velike Britanije, zajedno sa Sjevernom Irskom, i Republike Irske, članice EU-a.

Vremenski ograničeni carinski aranžmani

Zvaničnici EU-a su ponovo poručili da Velika Britanija mora promijeniti svoj stav o tome kako izbjeći uspostavljanje graničnih punktova između britanske pokrajine Sjeverne Irske i Irske, koja je članica EU-a, kao i kad je reč o budućoj ekonomskoj saradnji poslije Brexita u martu 2019. godine.

May je odbacila prijedlog EU-a da se Sjeverna Irska zadrži u carinskoj uniji s tim blokom ukoliko Velika Britanija i Unija ne postignu dogovor o održavanju cijele granice između EU-a i Velike Britanije otvorenom.

Umjesto toga, ona predlaže vremenski ograničene carinske aranžmane, koji bi obuhvatili cjelokupnu Veliku Britaniju.

Izvor: Agencije