Oglasi

Nema konsenzusa o članstvu Kosova u NATO-u

Da budem iskrena, trenutno u Alijansi ne postoji kolektivna saglasnost o statusu Kosova, kaže Tracey Newell, zvaničnica NATO-a.
To je komplikovano pitanje, rekla je zvaničnica NATO-aEPA - Ilustracija

Zvaničnica NATO-a Tracey Newell izjavila je da trenutno ne postoji konsenzus u tom vojnom savezu o pristupanju Kosova jer je to, kako je navela, osjetljivo pitanje za neke od saveznika, prenosi Tanjug.

"To je komplikovano pitanje [...] Da budem iskrena, trenutno u Alijansi ne postoji kolektivna saglasnost o statusu Kosova. To je i dalje osjetljivo pitanje za neke saveznike koji unutar svojih zemalja imaju separatističke regijw, poput Španije.

Dakle, o tome nije bilo konsenzusa. Sjedinjene Američke Države imaju jasnu poziciju, ali ne mogu više reći", rekla je Newell.

Online diskusija

Kako prenosi Tanjug, pozivajući se na prištinske medije, Newell je to rekla tokom online diskusije o članstvu Sjeverne Makedonije u NATO-u koju je organizovala američka ambasada u Oslu, a u kojoj je jedno od pitanja je bilo vezano za moguće članstvo Kosova u NATO-u.

Ambasador Sjeverne Makedonije u Norveškoj Serđim Muhamed istakao je da ta zemlja ima dobre odnose s Kosovom i da će mu pomoći u pristupanju NATO-u, ali je dodao da "postoje neke prepreke koje treba savladati tokom vremena", prenosi Kosovo online.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.