Nema isključivanja klubova iz natjecanja

UEFA-ina politika financijskog fair playa, čiji je cilj zaustavljanje klubova da troše više nego što zarađuju, stupa na snagu iduće sezone (Getty Images)

Ni jedan klub neće biti isključen iz europskih natjecanja iduće sezone zbog kršenja pravila financijskog fair playa, izjavio je u četvrtak predsjednik UEFA-e Michel Platini. 

UEFA-ina politika financijskog fair playa (FFP), čiji je cilj zaustavljanje klubova da troše više nego što zarađuju, stupa na snagu iduće sezone, a maksimalna kazna je isključenje iz Lige prvaka ili Europske lige.

Međutim, Platini je u razgovoru za Le Parisien kazao da maksimalna kazna neće biti primjenjivana. “Zapravo će prve odluke biti objavljene na početku svibnja”, rekao je Platini, kako prenosi Hina.

Teške stvari, ali ne isključenja

“Ali ako očekujete krv i suze, bit ćete razočarani. Dogodit će se neke teške stvari, ali ne i isključenja iz europskih natjecanja.”

Taj je pravilnik smišljen kako bi se spriječilo klubove da previše troše, a one s bogatim vlasnicima poput PSG-a i Manchester Cityja da tako “kupuju” put do uspjeha.

U siječnju je UEFA objavila da je 76 europskih klubova, koje nije imenovala, pozvano da podnesu dodatne informacije o svojim financijama.

Te informacije razmatra UEFA-in neovisni odbor za financijsku kontrolu klubova, a svoje će odluke objaviti u prvom tjednu svibnja.

Odbor može odbaciti slučaj, sklopiti sporazum s klubom, izdati upozorenje ili donijeti odluku o kazni u visini i do 100.000 eura.

Brojne sankcije

Ako se ne postigne nikakav sporazum, slučaj se šalje pred disciplinsko tijelo odbora koje onda može izdati brojne sankcije, od upozorenje do isključenja iz europskih natjecanja ili čak oduzimanja naslova.

Moguće kazne su i oduzimanje bodova, zadržavanje klupskih prihoda iz europskih natjecanja ili zabrana registriranja novih igrača u europskim natjecanjima.

Međutim, to tijelo ne može donijeti odluku o zabrani transfera.

Odluke disciplinskog tijela mogu se očekivati u lipnju.

Izvor: Agencije